Fem år om læreruddannelsen

Flere og flere studerende forlænger selv læreruddannelsen blandt årsagerne er job og barsel

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Heller ikke i år bliver mere end omkring halvdelen af de lærerstuderende færdige med deres uddannelse til normeret tid, viser et rundspørge gennemført af Folkeskolen. Mange gør uddannelsen færdig ved reeksamination i disse uger, men seminarierne oplever, at flere og flere individuelt vælger at gøre den fireårige uddannelse femårig. Årsagerne er mange nogle udskyder bacheloropgaven, fordi den ligger oven i flere andre eksaminer, andre udskyder et fag, fordi de har job i folkeskolen ved siden af studierne, og mange bliver gravide og holder barselsorlov under uddannelsen.

»Det er en tendens, at flere og flere udskyder et fag eller bacheloropgaven«, siger rektor for Haderslev Seminarium, Søren Vang Rasmussen. Ud af de 166 studerende, der begyndte på uddannelsen i 1999, blev kun 65 færdige i juni i år, men mellem 45 og 50 flere bliver færdige i disse dage, hvor der er reeksamination. Søren Vang Rasmussen er overbevist om, at mange af »forlængerne« har job i de lærermangelramte sønderjyske folkeskoler.

Det samme kender rektor for Ribe Seminarium Preben Astrup alt til:

»Men først og fremmest har vi mange barsler. Jeg kan se på listen over dem, der har fået forlænget uddannelsen, at det omtrent er piger alle sammen. Vi har et aldersgennemsnit ved studiestart på over 29, og de foretager det bevidste valg, at de får børn, mens de læser, så de ikke skal starte i folkeskolen med at holde barselsorlov«, siger Preben Astrup. Det er en beslutning, han har fuld forståelse for, men både han og andre rektorer oplever, at det bliver sværere og sværere at få skemaerne til at gå op, fordi stadig flere studerende skal have individuelt tilrettelagte studieforløb. Kun 66 ud af 125 studerende blev færdige i Ribe før sommerferien, og yderligere 18 ventes at gøre deres eksamen færdig nu.

På Silkeborg Seminarium regner souschef Erik Nielsen med, at når august er overstået, har to tredjedele af årgang 99 et eksamensbevis. Også her fylder barslerne meget i bunken af studerende, der forlænger uddannelsen. På Frederiksberg Seminarium regner rektor Thøger Johnsen med, at 150 ud af 190 bliver færdige inden 1. september, en markant forbedring i forhold til sidste år:

»Men vi oplever stadig en tendens til, at de studerende tager det femte år med«.

På Nørre Nissum Seminarium var der et sted mellem 140 og 150 studerende på årgang 99. De 80 er færdige med studiet, og rektor Henrik Sommer regner med, at yderligere ti bliver færdige i august. På CVU Jelling oplyser lederen af studiekontoret Hanne Nyholt, at 91 ud af 217 årgang 99ere blev færdige før sommerferien, og yderligere 30 går til eksamen nu. I Holbæk forventer rektor Ole Glahn, at 102 ud af 233 bliver færdige denne sommer. 25 har skiftet seminarium undervejs, men også her har mange valgt at gøre uddannelsen femårig. I Aalborg blev 166 ud af 288 færdige i juni, og her regner souschef Ejnar Hobolth med, at yderligere 18 består i august.

kravn@dlf.org