Debat

Brug fantasien - lad Coca-Cola betale

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der foregår i øjeblikket en politisk debat om den fremtidige finansiering af velfærdssamfundet.

Alvorstunge politikere og eksperter - som sikkert selv har deres pension på det tørre - taler med angst og bæven om den kommende ældrebyrde. Det er åbenbart ikke kun 10. klasse, der skal afskaffes - men også alle over 62.

Regeringen og andre politiske organisationer fremturer med krav om nedskæringer på efterløn, på skoler, børnehaver, førtidspensioner og så videre. Senest har KL sendt et sådant jammerligt klynkeoplæg på banen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Alt sammen fordi regeringen har udmeldt et skattestop - og lovet skattelettelser. Det er grotesk. Danmark er et af verdens rigeste lande. Danmark har selvfølgelig råd til en velfungerende offentlig sektor, som sørger ordentligt for sine borgere. Det er vel det, der er meningen med et samfund.

Danmark er så rigt, at vi i mange år har set igennem fingre med, at de allerrigeste ikke har bidraget til fællesskabet.

Økonomiske vismænd anslår, at multinationale firmaer hvert år unddrager den danske statskasse cirka 14 milliarder kroner.

For eksempel har Coca-Cola, McDonald's, Siemens, Shell, Q8 og Nestlé sørget for at være skattefri eller kun betalt symbolske beløb gennem de seneste ti år. De økonomiske vismænd anslår, at den danske beskatning af Nordsøolien er så lempelig, at der reelt gives et statstilskud på fem-seks milliarder kroner til A.P. Møller om året. Hvad med et lignende statstilskud til nye skolelokaler, et forbedret sygehusvæsen og kollektiv trafik?

Men selvfølgelig bør enhver kunne forstå, at hensynet til de multinationale interesser vejer tungere. I nogle lande så tungt, at man går i krig for at sikre olien til de multinationale selskaber.

Peter Hess-Nielsen

medlem af DLF's hovedstyrelse