0   196

Min føøst tusin' oe å synnejysk

'Baajka, buggy, bæve'.

Sønderjyderne griber nu til en børnebog i kampen for at bevare deres dialekt. 'Min føøst tusin' oe å synnejysk' (Mine første tusind ord på sønderjysk, for dem der ikke lige forstår titlen) er fuld af små tegninger og sønderjyske ord for blandt andet badekar, klapvogn og bæver.

Artiklen fortsætter under banneret

'Mange pædagoger og lærere er flove over deres dialekt. Derfor taler de rigsdansk, når de er på arbejde, og det smitter af på børnene. Børnene kender sønderjysk, men mange glemmer at bruge det på grund af påvirkningen i institutioner, skoler og fra medierne', siger Erik Haase, der i dagens anledning selv er slået over på rigsdansk.

Erik Haase er formand for Æ Synnejysk Forening, der har udgivet bogen. Ud over tegninger og ord fortæller et forord om reglerne for stavemåde og udtale, og en ordliste gør det let at finde ud af, at sukker hedder 'sokke' og en trillebør hedder 'æ kritbar'.

Noget tyder på, at bogen opfylder et behov. I løbet af en uge har Æ Synnejysk Forening solgt 800 eksemplarer. Bogen koster 130 kroner og kan bestilles på www.synnejysk.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet