Debat

Talen, der ikke bliver holdt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi venter på nyt fysiognomi, der skal besætte DLF-formandsposten. Det kræver mod at overtage nedslidt troværdighed, som sandsynlige kandidater selv var og er en del af. Det kræver rygrad at kunne sige fra og til, at holde sig fri af smiger og leflen, at optræde med mening, som både ven og mindre ven ikke ubetinget støtter. Det kræver mod at tage fat på uløste økonomiske problemer, som kunne repræsentere en tikkende bombe i foreningen. Tidligere hovedstyrelsesreferat antyder ligefrem en tvangssanering. Den visionære skal tumle med gennemførelsen af det stort og dyrt anlagte udviklingsprojekts anbefalinger.

Medlemmer kunne være så jordbundne, at de ønsker at se resultater af arbejdet med registreringer, der kan føre til nyordninger med håb om mere medlemsengagement. To tidligere formænd er faldet i unåde på grund af medlemsnej til indgået overenskomst. Flere akilleshæle truer forude, men én bør den nye formand gøre op med fra begyndelsen og sige til medlemmerne inden valget: 'Som ny formand vil jeg ikke holde liv i den lærerillusion, at det vil nytte noget at gå enegang i forhold til KTO-området (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte). Lønkamp lader sig simpelthen ikke gøre, for vælger vi den vej, vil vi ikke

alene have de kommunale arbejdsgivere som fjender, men også de øvrige forbund, som ikke vil se med blide øjne på at blive agterudsejlet lønmæssigt, fordi det betyder udstilling af egne svagheder. Derfor, kære venner: Jeg vil også i fremtiden kunne risikere at indgå i aftaler, de fleste siger nej til. Men I kan være sikre på, at min stilling altid klokkeklart vil være meddelt alle led forinden. Sådan er virkeligheden, selv om der er lærermangel. Derfor bør vi i fremtiden være varsomme med for bastante kongresudmeldinger på overenskomstområdet i realistisk forståelse af de reelle handlemuligheder'.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Dette var så talen, en formandskandidat kunne have holdt, men næppe holder, for så bliver han slet ikke valgt. Desværre vil lærernes repræsentanter i hovedstyrelse og kongres hellere lege betydningsfulde ved at udstyre kommende formand med foreningsbeslutninger, som med sikkerhed fører lige lukt i den fælde, der udstiller foreningens svagheder, end de vil sikre, at jobbet som lærerformand betyder fair betingelser for at bestride en toppost, som kræver dynamik og selvsikkerhed med base i medlemmernes ønsker og behov.

Torben Thomsen

Aars