Debat

Glat som en ål

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er dog utroligt, så svært det er at få et konkret svar fra vores formand. Uge efter uge kan vi læse om den utilfredshed, der er med alle overenskomstansattes pension. Men lige meget hvordan sagen gribes an, glider hun mellem fingrene som en ål. Kan vi ikke for en gangs skyld få et ærligt og klart svar på, om vi som overenskomstansatte bare skal affinde os med at få cirka 8.000 kroner mindre om måneden end vores kolleger tjenestemændene, når vi engang skal på pension. Det burde være en fagforenings vigtigste opgave at skabe lige og tålelige forhold for alle. Vil I arbejde på det som et ultimativt krav? Jeg ved ikke, om det var en regnefejl, der skete i 1992, men det kan da ikke være rimeligt, at vi skal være så meget dårligere stillet, det svarer vel til et beløb på 3-4.000 kroner om måneden i 35 år. De 12-24.000 kroner, som nogle af os kan opnå, forslår jo som en skrædder et vist sted. Jeg synes, det bærer præg af, at det er tjenestemænd, der sidder i ledelsen af vores forening. Den forskel, som splitter vores fagforening i tjenestemænd og overenskomstansatte ansat på forskellige vilkår, er demoraliserende for alt samarbejde på skolerne og står i skærende kontrast til, at foreningen tolker det klare nej til overenskomsten som værende et nej til, at 1,87 procent af lønstigningen skal gå til Ny Løn. Jeg er selv kraftigt imod Ny Løn, men mener, at den forskelsbehandling, der vil ske som følge heraf, allerede findes på skolerne mangefold større i kraft af de urimelige pensionsforskelle. Jeg var selv blevet tjenestemand, hvis ikke min fagforening havde gennemtrumfet et princip om sidst ind - først ud, tak for det! Det er ved at være sidste udkald for fagforeningen, hvis man ikke ønsker os splittet op i to, eller vi simpelthen l-aver en kollektiv udmeldelse af en fagforening, der forskelsbehandler medlemmerne og ved hver overenskomst brillerer ved at skaffe os en dårligere aftale, end vi havde i forvejen. Specielt arbejdstidsaftalen, som kommunerne udnyttede på det groveste, har vi nu forhindret os selv i at protestere mod - flot gået! Hvad kan vi så stille op over for vores situation? Måske var det på tide at presse kommunerne og ikke altid være så samarbejdsvillige? Hvis alle overenskomstansatte lod være med at melde sig til udviklingsarbejder, udvalg, tilsyn, diverse poster, så kunne vi måske opnå en dialog med vores arbejdsgivere og kræve, at vi bliver behandlet ligeværdigt, når nu vores fagforening er enten uduelig eller bare ligeglad.

Tom Petersen

Aalborg

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler