Kongressen indkaldt

Der er lagt op til politisk storvask efter årets overenskomstforhandlinger

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhandlingsdelegationen i DLF har ikke fulgt den linje, som kongressen udstak i efteråret. Det mener formanden for Århus Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, og han har samlet stemmer fra en tredjedel af de kongresdelegerede. Det er nok at indkalde en ekstraordinær kongres.

DLF-formand, Anni Herfort, mener ikke, at hun har brudt med nogle beslutninger fra efterårets kongres. Det vil hun gerne diskutere med kritikerne på den ekstraordinære kongres.

Hun tilføjer, at kongressen nu må mødes så hurtigt som muligt for at tale tingene igennem:

'Vi har en tilbøjelighed til at diskutere i offentligheden, før vi har talt sammen indbyrdes. Så lad os nu få den kongres og få det talt igennem, før vi får malet os op i hvert sit hjørne', siger Anni Herfort.

Hun ser nogle signaler om mistillid til hende som forhandlingsleder i indkaldelsen af kongressen. Men Gordon Ørskov Madsen siger:

'Vi er nødt til at kunne diskutere tingene, uden at der straks bliver råbt, at nu går man efter formanden. Jeg vil gerne understrege, at jeg mener, at det er vigtigt, at vi skal kunne tage den slags diskussioner, uden at der straks bliver råbt 'ulven kommer'', siger han.

Han erkender, at man ikke kan ændre afstemningsresultatet, og at lærernes overenskomst derfor ligger fast i de næste tre år. Men alligevel ønsker han at få diskuteret tre punkter, hvor han mener, at kongresbeslutningerne ikke er overholdt.

'Vi er nødt til at lære af det, der er sket, så det ikke sker igen', siger han.

De tre punkter er:

Kompensationen til de lærere, som mistede pension, da lærerne gik over til kommunal ansættelse i 1993. Her står der i overenskomsten, at aftalen er en 'fuld og endelig afregning'.

Desuden er kritikerne utilfredse med, at forhandlerne har spillet lærerne et våben af hænde ved at acceptere, at den nuværende arbejdstidsaftale kan løbe videre til 2005, hvis der ikke kan opnås enighed ved forhandlingerne i 2004. På kongressen blev der talt om, at arbejdstidsaftalen skulle have lov til at udløbe, så kommunerne i stedet måtte forsøge at lægge skemaer efter almindelig 37-timers arbejdsuge.

Endelig skal hele samarbejdet i KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) op til debat.

Anni Herfort mener ikke, at kritikernes udlægning omkring 93-gruppen og arbejdstidsaftalen er korrekt.

Det vil hun diskutere grundigt på kongressen.

Desuden vil hun meget gerne tale om, hvordan KTO-samarbejdet skal være i fremtiden.

'Vi har jo tidligere aftalt i hovedstyrelsen at gå efter en struktur, hvor det handler om søjler og brancher. Oven på de frustrerende oplevelser vi har haft, siger nogen, at nu skal vi ud af KTO. De mener, at vi står stærkere uden for. Det tror jeg umiddelbart ikke. Men vi skal naturligvis have mere ud af at være inden for KTO end uden for, det er klart', siger Anni Herfort.

Vedtægterne siger, at en kongres skal indkaldes inden seks uger. Men Anni Herfort mener, at det kommer til at ske hurtigere.

Følg med på www.folkeskolen.dk, hvor datoen bliver offentliggjort.