Konstant antal arbejdsskader

De fleste arbejdsskader anerkendes, men arbejdsbetingede lidelser afvises ofte

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sagsbehandlerne i DLF afsluttede i år 2001 i alt 198 arbejdsskadesager. Heraf sluttede 110 sager med at blive anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen som arbejdsskader, 22 blev ikke anerkendt, og 66 sluttede før tiden, det vil sige, at sagen enten er afsluttet med en behandling hos forsikringsselskabet, eller at medlemmet ikke har reageret på Lærerforeningens breve.

Dertil kommer sager om arbejdsbetingede lidelser. Her er seks blevet anerkendt, 28 er ikke anerkendt som arbejdsbetingede lidelser, og 13 er afsluttet før tid.

Det er svært at få anerkendt lidelser som arbejdsbetingede. Arbejdsskadestyrelsen og Den Sociale Ankestyrelse afviser stadig mange, især når det drejer sig om indeklimalidelser og psykiske lidelser.

Antallet af arbejdsskadesager har været meget konstant siden 1996, hvor DLF oprettede 265 og afsluttede 255. I 2001 blev der oprettet 277 og afsluttet 245.

Foruden arbejdsskader og arbejdsbetingede lidelser arbejder DLF også med sociale sager. DLF begyndte sit tilbud til medlemmerne om bistand i sociale sager i efteråret 1998. Ved nytår 2001 var der 31 aktive sager om førtidspension, 26 om dagpengeopfølgning, otte aktive revalideringssager og seks aktive fleksjobsager.

I alt har de involverede lærere fået udbetalt omkring 13,2 millioner kroner i méngodtgørelse og erstatning for erhvervsevnetab i år 2001.

For 65 medlemmer har sagen i dette år betydet så store helbredsmæssige konsekvenser, at det har medført varig skade.

DLF behandler også arbejdsskadesager for Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS). Her var der ved nytår 2001 omkring 70 sager.