Vordingborg vil fyre tillidsmand

Kommunen bygger fyringstruslen på udtalelser fra Svend Gønge-skolens tidligere ledere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne i Vordingborg er chokerede over deres arbejdsgiver. I sidste uge varslede den sydsjællandske kommune en fyring af Aage Carlsen, der er tillidsrepræsentant på Svend Gønge-skolen. De føler, kommunen har gjort ham til syndebuk for, at samarbejdet mellem skoleleder Bent Nyerup og lærerne har haltet, siden lederen tiltrådte i september sidste år.

DLF ser alvorligt på sagen, og foreningen har aldrig tidligere oplevet, at en kommune har fyret en tillidsrepræsentant.

59-årige Aage Carlsen har været ansat på skolen siden 1965 uden problemer, men den 1. februar blev han fritaget for tjeneste. Det skete, to dage efter at skolens to ledere uafhængigt af hinanden havde meldt sig syge.

På det tidspunkt lå der kun én indberetning i Aage Carlsens personalemappe. Den er fra skoleleder Bent Nyerup. Siden har kommunen indhentet udtalelser om tillidsrepræsentanten fra de to ledere, fra en sekretær, der er gået på pension, fra to tidligere ledere og fra en afdelingsleder, der arbejder et andet sted i kommunen, men som en kort overgang sidste år var konstitueret leder på Svend Gønge-skolen.

Den fremgangsmåde har chokeret DLF's formand.

'Det ser ud, som om kommunen har besluttet, at den vil af med en besværlig medarbejder, og så efterfølgende forsøger at finde anklager, som kan retfærdiggøre en fyring', siger Anni Herfort, som mener, at det ligner organisationsforfølgelse.

'Det er helt uantageligt, at man prøver at slippe af med en tillidsrepræsentant på den måde, og vi vil bruge alle de midler, vi har, til at modarbejde kommunens planer', siger hun.

DLF har sat sin advokat på sagen. Han skal blandt andet vurdere, om den skal køre efter de regler, der beskytter Aage Carlsen som tillidsrepræsentant eller som tjenestemand.

Lærere nedlagde arbejdet

Borgmester Bent Pedersen, Socialdemokratiet, ønsker ikke at uddybe, hvad tillidsrepræsentanten har gjort galt.

'Vi mener, at grundlaget for en fyring er i orden. Det har DLF et andet syn på. Den slags afgøres i retten', siger Bent Pedersen.

Den varslede fyring fik lærere fra samtlige syv skoler i Vordingborg til at gå til fagligt møde i fredags. Her formulerede de et åbent brev til byrådets medlemmer. Lærerne hæfter sig ved, at det alene er forvaltningen, der har afgjort, hvem den ville have til at udtale sig. Der er altså ikke tale om en uvildig undersøgelse.

Til det siger borgmester Bent Pedersen: 'Vi har foretaget de undersøgelser, vi har fundet nødvendige, og jeg er informeret i tilstrækkelig grad'.

Kommunen har ikke lagt vægt på, at skoleleder Bent Nyerup sagde sit job op i sidste uge, hvilket umiddelbart kan virke ulogisk, hvis han er overbevist om, at Aage Carlsen er problemet.

'Medarbejderne har pligt til at medvirke til et godt arbejdsmiljø. Hvis man ikke selv kan skabe det, må forvaltningen prøve at finde årsagen til, at der er problemer. Det har vi gjort', siger borgmesteren.

Uenighed i byrådet

Ikke alle byrådsmedlemmer er enige med borgmesteren.

'Fremgangsmåden er helt uhørt. Man har bedt den ene part om at udtale sig om den anden, og det materiale bruger man til at fyre en tillidsmand. Jeg er rystet', siger medlem af Socialistisk Folkeparti Meta Fuglsang, der er jurist.

Socialdemokraten Lene Nørgaard vil rejse sagen i byrådet. Hun er tillige lærer på Svend Gønge-skolen og suppleant for Aage Carlsen.

'Vi må have en uvildig instans med en politisk følgegruppe til at undersøge forvaltningens arbejdsmetoder til bunds', siger hun til Vordingborg Dagblad. Kommunens lærere vil have placeret ansvaret 'for de mange fejlagtige beslutninger', skriver de i det åbne brev. Borgmester Bent Pedersen mener dog ikke, det er nødvendigt med en undersøgelse.

'Men sagen giver os anledning til at undersøge det psykiske arbejdsmiljø i hele vores skolevæsen, det vil jeg drøfte med økonomiudvalget', siger Bent Pedersen.

Lærerkredsen holdt mandag aften medlemsmøde om sagen. Blandt deltagerne var DLF's formand, Anni Herfort.

Mødet foregik efter bladets deadline; læs om det på www.folkeskolen.dk

Henrik Stanek er freelancejournalist