Aldersreduktionen fredet

KL erkender nu, at Svendborg ikke kunne tillade sig at tage aldersreduktionen af 155-timers-puljen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den gik ikke, Svendborg. Aldersreduktionen er en ret for lærere over 60 år til at få deres pligtige tid til arbejde på skolen nedsat med 175 timer. Og selvom det er ekstra tid til individuelle lærere, så kan man ikke bare slå op i overenskomsten og finde det sted, hvor der står ekstra individuel tid, og så tage tiden derfra.

Kommunernes Landsforening, KL, bakkede tidligere Svendborg Kommune op i den kreative læsning af overenskomsten, men har nu erkendt, at aldersreduktion ikke kan tages af lærernes pulje til teamsamarbejde, udvikling og ekstra individuel tid. Svendborg Kommune må nu betale 60.000 kroner i erstatning for de forkerte beregninger i sidste skoleår.

'Kommunens logik var, at ekstra tid til den individuelle lærer måtte være ekstra individuel tid. Men vi synes jo ikke, at overenskomsten er særlig svær at læse på det punkt', siger formanden for Sydfyns Lærerkreds, Torben Møller Petersen.

På Skårup Skole henvendte lærerne sig til kredsen, kredsen gik til Danmarks Lærerforening, og sagen blev rejst som en faglig sag over for KL i sommeren 2000. Der blev holdt mæglingsmøde, men kommunen og KL ville ikke give sig. Men før jul bad KL så om et nyt mæglingsmøde og var klar til et forlig, hvor man erkendte, at aldersreduktionen ikke er ekstra individuel tid og ikke skal tages fra lærernes 155-timers-pulje. Forliget betød desuden, at Svendborg Kommune skulle betale Lærernes Centralorganisation 60.000 kroner i erstatning, penge, som nu bliver givet videre til Sydfyns Lærerkreds:

'Der er jo ikke lærere, der har lidt et økonomisk tab. Der har været færre timer til teamsamarbejde og udvikling, men lærerne er jo så heller ikke blevet pålagt de opgaver. Så vi regner med, at vi vil bruge pengene til at styrke det faglige arbejde til gavn for medlemmerne for eksempel ved at styrke skoleklubberne i en periode', siger Torben Møller Petersen.