Debat
0   151

Slanke børn - sunde børn

Vi hører det hver dag. Vi ser det hver dag. At mange mennesker i dette land bliver mere og mere omfangsrige og dermed mindre sunde og modstandsdygtige over for livstruende sygdomme. Aldrig har man til gengæld hørt og læst så meget om smarte slanke- og fitnesskure og planlagt motion i hverdagen.

Vi voksne taler meget om det. Nu må vi til at løbe tre gange om ugen, svømme om morgenen, gå i fitnesscenter, tage en tur på rulleskøjterne.

Artiklen fortsætter under banneret

Ja, det kunne vi godt. Men vi kunne også gøre noget andet. Vi kunne også analysere vores hverdagsbevægemønster, og der ville vi hurtigt konstatere, at det adskiller sig væsentligt fra vores forældres i samme alder. De spiste mindre, fordi der ikke var den overflod af billig usund mad, og de rørte sig mere, fordi der ikke var så mange og bekvemme transportmuligheder som i dag.

I dag behøver vi næsten ikke at røre os ved hjælp af egen krop. Vi ved det godt med os selv. Men når vi godt ved det, vi forældre og lærere, hvorfor hjælper vi så ikke vores børn til at tragte efter en sundere livsstil? I de små hverdagsting, ikke med de store armbevægelser og dyre fritidsinteresser. Vi lærere ved godt, at der ikke bliver flere idrætstimer i skolen, slet ikke nu med vores nye regering. Selv om der burde være en om dagen.

Det var der nu heller ikke, da vi var børn.

Men vi børn gik eller cyklede i skole, og vi var ude i alle frikvartererne. Vi var altid ude at lege i løbet af eftermiddagen og cyklede ture i weekenden. Og gik i byen for vores mødre - til fods.

Hvilket bevægemønster tilbyder vi vores børn i dag, hvor julemærkehjemmene er ved at sprænges af overvægtige børn. Før i tiden var det undervægtige og svagelige børn, som frekventerede disse. Når vi nu godt ved det med os selv, hvorfor sørger vi så ikke som forældre for, at vores børn får den daglige motion i form af at gå/cykle til skole, være med til de praktiske gøremål derhjemme såsom gøre rent, gå ud med skraldespanden og hunden, eller hvad man nu kan gå ud med? Ikke transportere dem i bil fordi vi er så fortravlede om morgenen. Og hvorfor sørger vi som lærere/skole ikke for, at eleverne er ude i frikvartererne, hvor rørelsen og den friske luft kunne hjælpe gevaldigt på koncentrationen, roen og lysten i timerne.

Til det med motionen hører selvfølgelig det med maden. Motion er godt, men det er ikke det hele. I hele min tid som lærer har jeg ofte haft store børn, der i al morgentravlheden aldrig fik morgenmad og heller ikke havde frokost med. De er gået på tanken og har diverteret sig med cola og chips, ikke ligefrem sund eller slankende kost. Forældrene er ansvarlige for den manglende forplejning og skolen for muligheden for at gå ud og fouragere på anden vis.

Nej, jeg synes simpelthen ikke, vi kan være det bekendt. Der skal altså både ilt og næring til, for at hjerne og krop fungerer hensigtsmæssigt. Det ved alle!

Jeg er både forælder og lærer og har været det i mange år, så jeg ved, hvad jeg taler om.

Så forældre: Sørg for noget ordentlig mad til jeres unger!

Og skoler: Sørg for, at den bliver spist!

Og alle voksne: Lad børnene få naturlig motion!

Det er os, der har fremtiden i vores hænder, nemlig børnene, og det er vores ansvar at give dem sundhed og styrke til at danne det fremtidige samfund.

Og når vi nu godt ved det!

Karin Grønfeldt

Virum


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ