Debat
0   193

Sætter sig uden for døren

Kære Kirsten Høysholdt.

I Folkeskolennummer 4 udtrykker du vrede og forundring over, at din mand ikke er velkommen til jubilæumsfest i Vestsjællands Lærerkreds. Du skriver, at din mand er skoleleder og har fravalgt DLF, fordi han mener, at Danmarks Skolelederforening bedst varetager hans interesser. Jeg forstår for så vidt godt, at du er vred, men vil alligevel bede dig om at tænke over følgende:

Artiklen fortsætter under banneret

Alle DLF's aktiviteter - herunder kredsens aktiviteter - betales udelukkende af medlemmerne. Resultaterne af aktiviteterne (herunder eksempelvis overenskomstens bestemmelser og lønaftalerne) kommer alle ansatte i overenskomstgruppen til gode - også de, som af en eller anden grund ikke er medlemmer af DLF.

De personer nyder altså godt af foreningens arbejde og af de resultater, som skabes, men har 'fravalgt' at være med til at betale, hvad det koster. Nogen vil altså gerne være med i fællesskabet, når der skal 'nydes', men ønsker at stå udenfor, når der skal 'ydes'. Det finder jeg ærlig talt usolidarisk, selv om det ikke kan lade sig gøre for et ikke-medlem at fravælge en overenskomstmæssig forbedring.

At din mand mener, at Danmarks Skolelederforening bedst varetager hans interesser, skal jeg ikke forholde mig til. Men jeg kan fortælle dig, at Danmarks Skolelederforening ikke har forhandlings- eller aftaleret på nogen områder. Danmarks Skolelederforenings aktiviteter i fagpolitisk sammenhæng kan vi i DLF kun opleve som splittende og svækkende i forhold til det arbejde, vi som forhandlings- og aftaleberettiget organisation udfører til gavn for skolelederne som gruppe.

I Danmark kan man heldigvis frit vælge, hvilke organisationer man vil være medlem af, men man må så også selv tage ansvaret for sine valg og bære de konsekvenser, som følger af dem. Når man har valgt at melde sig ud af DLF, har man også fravalgt et fællesskab, en kollegialitet og et sammenhold.

Den 15. marts 2002 skal vi i Vestsjællands Lærerkreds feste sammen - netop dyrke og styrke fællesskabet, kollegialiteten og sammenholdet (og det er ifølge vedtægterne et af kredsens formål), for - som jeg også skriver i indbydelsen til festen - vi kan snart få brug for hinanden i den indeværende overenskomstforhandling (medmindre vi blot vil overlade til Kommunernes Landsforening ensidigt at fastsætte løn- og arbejdsvilkår for den kommende overenskomstperiode).

At dyrke fællesskabet, kollegialiteten og sammenholdet med mennesker, som aktivt har valgt disse begreber fra i forhold til alle os andre medlemmer, er vanskeligt for ikke at sige umuligt. Derfor er ledsagere, som kunne være medlemmer af DLF, men ikke er det, ikke velkomne til kredsens fest.

Reinhard Werner

formand for Vestsjællands Lærerkreds


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ