Svensk lærerblad censureret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det svenske journalistforbund betegner det som censur, at sekretariatschefen i Lärarnas Riksförbund, Gunnar Häggström, op til lærernes overenskomstafstemning greb ind og stoppede syv artikler om overenskomstforliget, som skulle have været trykt i forbundets blad 'Skolvärlden'.

Sekretariatschefens begrundelse for, at de syv artikler ikke kunne bringes før afstemningen, var, at al information om overenskomstforslaget skulle være helt neutral for ikke at påvirke afstemningsresultatet. Det var første gang, Lärarnas Riksförbund havde urafstemning om et overenskomstforslag, og forbundsledelsen havde valgt ikke at anbefale medlemmerne, om de skulle stemme ja eller nej. Formanden for Lärarnas Riksförbund Tomas Johansson bakker sin sekretariatschef op.

Hans indgreb mod den redaktionelle frihed blev kendt af offentligheden, da redaktører fra 24 andre svenske fagblade, herunder det andet svenske lærerforbunds blad 'Lärarnas Tidning', protesterede over sekretariatschefens handling i et debatindlæg i avisen 'Aftonbladet'.