Overvågning skal sikre skole

En ny skole i Odense bekæmper kriminalitet og hærværk med adgangskontrol og overvågning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der sidder en kortaflæser ved døren, og du kommer kun ind på de områder, hvor dit kort giver grønt lys.

Det bliver realiteterne for brugerne af H.C. Andersen Skolen i Vollsmose, når skolen er bygget færdig.

Når klokken ringer ud fra sidste time, er det nødvendigt, at sådan et system går i gang, mener den administrerende chef i skoleafdelingen ved Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, Bent Hansen.

'Erfaringer fra andre byer viser os, at det kan nedsætte hærværk på skolen', siger han.

Der er afsat en million kroner til de kriminalpræventive foranstaltninger. Til sammenligning har en helt ny skole i en anden bydel i Odense, Blangstedgård, ingen penge fået til det formål.

H.C. Andersen Skolen bliver ifølge Bent Hansen den eneste skole i Odense Kommune, som indfører adgangskort. Kortet vil afgrænse personens ophold på skolen, sådan at brugeren kun kan komme der, hvor han har noget at gøre.

Den pose penge, som er givet til kriminalpræventive formål, omfatter også selve bygningen.

Arkitekt Mogens Kristensen forklarer, at skolen bliver bygget i robuste materialer i gul tegl. De har undgået bløde og sårbare materialer inde, som er nemme at yde vold på.

'Vi har forsøgt at give skolen en tryghedsskabende funktion ved ikke at lave mørke hjørner, hvor man kan gemme sig. Der er ingen usynlige kroge, og skolen er præcist afgrænset', siger han.

For at imødegå den præventive idé vil der være lys døgnet rundt på skolen. Om natten vil det ikke være muligt at komme ind i de lukkede gårde, hvor ting godt kan stå ude uden at blive ødelagt.

Bent Hansen tilføjer, at også haven er anlagt med tanke på det præventive aspekt. Planterne kommer ikke til at slynge sig op ad vinduerne, da der skal være frit udsyn.

Det skal ikke være nemt at nærme sig skolen med en sprayflaske i hånden. For at sikre mod indbrud opsættes der et alarmanlæg. Kameraovervågning er en del af arkitektplanerne.

Sørgeligt for samfundet

Formand for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, er bedrøvet over, at man bygger en ny skole på den måde.

'Det er en sørgelig konstatering, at nogle mener, at alle de foranstaltninger er nødvendige. Det minder om Bronx i New York. Vi bevæger os ind i en anden type samfund, når vi forsøger at beskytte og dække af over for omverdenen', siger han.

Han mener, at en skole skal have en frontliniefunktion.

'Den skal være forkæmper for åbenhed, fællesskab og opdragelse. Skolen skal bygge bro over kulturgrænser. Den her skole er et synligt udtryk for det modsatte. Det er et andet budskab, der siger, at vi vil det så godt for alle, men ikke jer, der er besværlige og ødelæggende. Konsekvensen er et samfund med mere polarisering', siger han.

Bent Hansen forklarer, hvorfor det er så nødvendigt at forebygge i Vollsmose.

'Når vi bygger helt nyt, så kan vi lige så godt lære af erfaringen og forebygge, hvor vi kan. En anden skole i Vollsmose, Humlehave, har lige brugt 400.000 kroner på reparationer efter hærværk'.

Beboerne i området er begejstrede for adgangskontrollen. På beboermøder har det netop været sikringen mod kriminalitet, der har optaget folk.-Tine Venø Thesbjerg er mediestuderende ved Odense Universitet