Debat

Ny løn kan bruges til noget

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Københavns Lærerforening (KLF)har som en selvstændig organisation i Lærernes Centralorganisation aftaleret i forhold til Københavns Kommune. Ligesom DLF har KLF en lønpolitik, der imidlertid ikke indeholder en passus om, at aftaleretten ikke må uddelegeres til tillidsrepræsentantniveau. Det er derfor ikke i modstrid med vores foreningspolitik, at vi (som et forsøg) i 2003 uddelegerer en del af forhandlingskompetencen verørende løn til tillidsrepræsentanten. Det er et forsøg på opfyldelse af et af vores principper: 'At bevare og udbygge lønsummen'.

Der er ikke tale om et signal til arbejdsgiverne, men derimod om KLF's forsøg på at takle den decentralisering, der rammer alle kommuner. Problemstillingen var, at forvaltningen havde besluttet at uddelegere aftaleretten vedrørende løn til skoleinspektørerne, hvilket ikke ligefrem er vores kop te. Hvis vi skulle matche det, skulle vores forhandlere besøge alle 80 skoler og institutioner i byen, hvilket ville blive en særdeles ressourcekrævende opgave. Hvad Niels Christian Sauer ikke oplyser, er, at situationen i København om ny løn er noget anderledes end i DLF's kredse, idet vi gennem en årrække har opbygget et omfattende system af centralt indgåede forhåndsaftaler, således at alle vores medlemmer får glæde af klasselærertillæg, tillæg til skoleudviklingsmedarbejdere, til kontaktlærere ved elevråd, til SSP-medarbejdere (skole, socialforvaltning, politi), til lærere i team, til lærere med efteruddannelser som speciallærereksamen og tilsvarende, PD, cand.pæd. og meget mere. Alt i alt har vi opsamlet midler svarende til et betydeligt tocifret millionbeløb.

Ved indgåelsen af den nye aftale udvider vi disse forhåndsaftaler med blandt andet rekrutteringstillæg til alle nye lærere, der nu begynder på trin 28, tillæg til tillidsrepræsentanter på 4.000 kroner om året for tillidsrepræsentantfunktionen (og efter et års funktion efter de to års uddannelse) med et livsvarigt kvalifikationstillæg på 3.500 kroner. Dertil kommer, at alle tillæg til overenskomstansatte er gjort pensionsgivende. Endvidere tillæg til medlemmer med efter- og videreuddannelse på over 200 timer, der skal aftales nærmere.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Disse forhåndsaftaler skal fortsat udbygges mellem forvaltning og KLF centralt for at leve op til et andet af vores principper: 'At så stor en del af lønnen aftales centralt og dermed medvirker til at sikre et rimeligt og ensartet løn- og pensionsniveau', således at de midler, der skal forhandles om på skolerne, bliver et supplement til disse mange objektivt beskrevne og solidariske tillæg. For at de lokale forhandlinger skal kunne gå efter aftalte spilleregler, gennemføres en fælles forhandleruddannelse for ledere og tillidsrepræsentanter.

Sidst, men ikke mindst, er dette et forsøg, hvor aftaleretten kan trækkes tilbage til KLF, hvis evalueringen og en urafstemning blandt medlemmerne i 2004 måtte tilsige dette.

Det har været en svær afgørelse, hvilket afspejles ved afstemningen i bestyrelsen, hvor fem var for og fire imod.

Aftalen og en forklarende artikel samt de øvrige forhåndsaftaler kan ses på foreningens hjemmeside: www.klf-net.dk

Jan Trojaborg

formand for Københavns Lærerforening og medlem af DLF's hovedstyrelse