Debat

Pension igen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som overenskomstansat lærer og kredsstyrelsesmedlem modtog jeg for nylig Medlemsforum Øst's og Vest's folder omkring de overenskomstansattes pension. Heri var blandt andet foretaget en sammenligning af en overenskomstansats og tjenestemandsansats beløb ved førtidspensionering ved henholdsvis 60 år og 63 år.

Jeg vil ikke her gå ind i tallene, men blot konstatere, at der er 'ret' stor forskel på beløbene.

På de medlemsmøder, jeg har været med til i forbindelse med Overenskomst 02, er der fra de overenskomstansattes side blevet fokuseret ret meget på pensionen. Hvilket er ret velbegrundet!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Der nævnes i informationsmaterialet, som er udsendt fra DLF, at det på sigt tilstræbes, at pensionsbidragsprocenten skal hæves fra de nuværende 15,3 procent til 18 procent.

Mit spørgsmål er, om det er nok? Er der foretaget beregninger, der viser, at overenskomstansattes pensionsbeløb vil være det samme som en tjenestemandsansats pensionsbeløb ved pensionering, hvis pensionsbidragsprocenten hæves til 18, eller hvor højt skal den egentlig op?

Jeg modtager hver dag en landsdækkende avis, som altid mangler avisbude. Jeg ved ikke, om hovedstyrelsen har indgået en aftale om at levere avisbude til denne avis, men hvis de tal, som nævnes i pjecen, holder vand, så er jeg nok et kommende avisbud, når jeg engang skal pensioneres!

Rasmus Vejen Jensen

Fredericia

Svar

Der er ikke foretaget konkrete beregninger på en sammenligning mellem tjenestemandspensionen og en overenskomstpension på 18 procent, men der er ikke tvivl om, at med de nuværende bestemmelser vil tjenestemandspensionen fortsat være højere, hvis den ansatte går på pension som 60-årig eller 63-årig.

De 18 procent er også et første mål. Der kan efterfølgende opstilles højere mål.

For en overenskomstansat, der går på pension før 65. år, er forholdene, at indbetalingen bliver mindre, forrentningen reduceret, og udbetalingen skal dække flere år. Den førtidspensionsordning, der findes for tjenestemænd, vil være utrolig omkostningstung, hvis den overføres til overenskomstpension - også med de nye forringede regler for tjenestemænd.

Troels Østergård

konsulent i DLF