Den nye kogebogen retter ikke skytset mod at skære ned på fedt og sukker. Den sætter derimod fokus på, hvordan vi i hverdagen kan få de gode fødevarer ned i gryderne.

Ny kogebog er modvægt til radikale kostråd

Man behøver ikke dyre olier eller specielle kosttilskud for at lave sund mad. Sådan lyder budskabet fra en af forfatterne til den nye kogebog "Sund mad - let at lave", som netop er udgivet i samarbejde med DLF.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kål, rodfrugter, fisk og krydderurter er nogle af de madvarer, som danskerne undgår på tallerkenen. Den nye kogebog "Sund mad -let at lave" retter ikke skytset mod at skære ned på fedt og sukker. Den sætter derimod fokus på, hvordan vi i hverdagen kan få de gode fødevarer ned i gryderne. Kogebogen er en opfølgning på klassiskeren "God mad - let at lave".

En af forfatterne bag bogen Marianne Kastberg forklarer, at målet har været at sætte fokus på sund, almindelig og fornuftig mad som en modvægt til de meget radikale kostråd, andre bøger i de seneste år er kommet med.

"Der har været en hel bølge - eksempelvis det her med kernesund. Men vi synes, det bliver for mystisk. Vi vil bare sige, at sund mad altså er almindelig mad, hvor grøntsa-gerne fylder mere på tallerkenen. Og der er også sukker i nogle af opskrifterne, der hvor vi mener, der er behov for det", siger Marianne Kastberg.

Der er ingen tvivl om, at bogen henvender sig til folk, der gerne vil have hjælp til at få integreret sund mad i hverdagen.

"Den henvender sig til folk, der gerne vil have et fornuftigt bud på, hvad sund mad er. Vores budskab er også, at sund mad handler om, at man ikke skal købe en masse dyre produkter og super food, der er fløjet ind fra Tibet eller Sydamerika. Det her er almindelig mad. Man kan sagtens spise frikadeller og lasagne og kylling, men der skal alle de her gode grove danske grøntsager i", siger Marianne Kastberg.

Nødretten

I bogen giver forfatterne forslag til madplaner og ugeplaner, som gør det lettere at sikre sunde måltider i familien. Samtidig bliver der givet gode råd til, hvilket basislager, man som familie bør har i køkkenskabe, køleskab og fryser.

"Den er opdelt efter morgenmad, frokost og middagsretter og så har vi det, der hedder nødretter. Det handler om, hvad man gør, hvis man ikke har noget i huset. Hvordan kan man så få en god sund ret ud af et basislager med nogle linser, nogle æg".

I bogen er der også afsnit med gode råd til gravide, børn og kræsne. Læseren kan også blive klogere på, hvordan man handler fødevarer fornuftigt på nettet.