to. 3. mar. 2016 kl. 16:32

SF til minister: Sæt KL på plads

  • SF's Jacob mark kaler det hyklerisk og paradoksalt, at KL-formanden opfordrer kommunerne til at være tilbageholdende, samtidig med at hans egen kommune har givet skolelederne lov til at veksle understøttende undervisning til tolærertimer.
    SF's Jacob mark kaler det hyklerisk og paradoksalt, at KL-formanden opfordrer kommunerne til at være tilbageholdende, samtidig med at hans egen kommune har givet skolelederne lov til at veksle understøttende undervisning til tolærertimer.
Af: Sebastian Bjerril

KL modarbejder forligskredsens arbejde, lyder det anklagende fra SF's Jacob Mark, fordi KL's formanden har opfordret kommunerne til at holde sig fra at give grønt lys til kortere skoledage. SF’s Jacob Mark mener, det er ministerens ansvar at få KL til at rette ind.

Værn om understøttende undervisning og drop tanken om kortere skoledage. Sådan lød budskabet i et brev fra formand for KL Martin Damm i fredags til landets 98 borgmestre. I brevet opfordrer formanden kommunerne til at afholde sig fra at lade det være op til skolerne selv at bestemme, om skoledagen bør være kortere.

Den besked går direkte imod det, som forligskredsen har plæderet for i de hyrdebreve, som forligspartierne har sendt tidligere har sendt ud til kommunerne, mener en fortørnet undervisningsordfører for SF, Jacob Mark.

"Det vidner om en åbenlys konflikt mellem KL og forligskredsen, når formanden sender sådan et brev ud. Det gør vores arbejde svært, når den største aktør i hele det her spil sidder og modarbejder forligskredsen. Jeg mener, at ministeren har et ansvar for at indkalde KL og fortælle, at det her ikke er i orden", lyder det fra SF-ordføreren.

SF: Hyklerisk!

Samtidig finder Jacob Mark det besynderligt, at Martin Damm som borgmester i Kalundborg selv sidder i en kommune, som i sidste uge godkendte, at skolelederne skal have mandat til at konvertere understøttende undervisning til to-voksen-ordninger i de klasser, som ønsker det.

"Det er paradoksalt, at han sender sådan et brev, mens hans egen kommune gør brug af muligheden. Det er jo hyklerisk".

Konservatives Mai Mercado kan heller ikke se logikken i KL-formandens udmeldinger.

"Mig bekendt er det første gang, at KL ikke ønsker en øget frihed. Paragraf 16b er en frihed til selv at kunne tilrettelægge. De steder, hvor reformen virker rigtigt godt, kan man bare fortsætte, som man hele tiden har gjort. Når vi ønsker at løsne op, er det fordi, vi vil sørge for, at de steder, hvor det ikke fungerer, skal have nogle redskaber".

Mai Mercado mener desuden, at Martin Damm modsiger sig selv i sit brev, når han skriver, at KL lytter til eleverne. For det er ikke rigtigt, mener hun, når et SFI-notat har vist, at tre ud af fire elever synes, skoledagen er for lang.

K: Lyt til andre end KL

KL har tidligere været på besøg i Folketingets børne- og undervisningsudvalg og senere forligskredsen og opfordret politikerne til at give reformen ro. Og det er et problem, at KL får for meget taletid i forhold til andre aktører på skoleområdet, mener Mai Mercado, som gerne ser andre af folkeskoleområdets parter med til de politiske møder.

"Jeg synes, at det er underligt, at man kun hører den ene side af bordet. Jeg synes, at man skal holde et fagligt møde med skolelærerne og skolelederne og få deres bud på, hvad temperaturen er lige nu. Jeg synes, at det er for ensidigt, at man kun inviterer KL ind. Det, mener jeg, er uholdbart".

Derfor mener hun, at politikerne bør lytte den nye, reformkritiske elevorganisation Alle Danmarks Folkeskoleelever, der så dagens lys i januar.

"En ny elevorganisation opstår ikke ud af det blå. Den opstår jo som en kritik af, at den eksisterende organisation har været for rosenrød i sit syn på folkeskolereformen. Så når der sidder nogen elever og siger, at de ikke kan genkende billedet, som bliver tegnet af Danske Skolelever, skal man tage det alvorligt. Jeg har mødt dem, og de er meget engagerede".

LA: KL tænker på økonomi

Spørger man Liberal Alliances ordfører Merete Riisager er der god grund til, at KL fraråder kommunerne at benytte mulighederne for kortere skoledage.

"KL er store fortaler for denne her reform, og det tror jeg primært handler om økonomi. Det kostede penge at indføre reformen, og det vil også koste penge at rulle den tilbage. Specielt for de små børn, fordi man vil have behov for at øge åbningstiderne i fritidsordningen. Det vil give øgede omkostninger. Og hvis man ændrer på antallet af timer, som pædagogerne kan varetage, så kan man forestille sig, at man også vil få øgede lønudgifter", siger hun.

Merete Riisager var som den eneste af de tre ordførere med til samråd om skoledagens længde i går. Og det var en trist affære, mener undervisningsordføreren fra Liberal Alliance.

"Det var et ekstremt deprimerende samråd. Der har ellers været noget i grøde med de mange kommuner, som har ønsket at udnytte muligheden for at trække en del af reformen tilbage, samt med at flere af forligspartierne har ønsket at udvide for mulighederne. Men samrådet her bombede tingene noget tilbage, for ministeren slog fast, at der ikke skal ske nogen ændringer, Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at man bør lade reformen stå, som den er i ti år, og Marianne Jelved siger, at så længe Radikale er med, så kan der ikke ske noget med de understøttende undervisningstimer. Det er jo stærkt frustrerende".

folkeskolen@folkeskolen.dk

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

Tilmeld dig her
to. 3. mar. 2016 kl. 17:25 Niels Christoffersen

KL er en privat organisation
Ja, KL skal bare blande sig uden den enkelte kommunes politik.
KL er en privat interesse- og medlemsorganisation for alle 98 kommuner i Danmark. Det er KL's formål, at varetage de danske kommuners fælles interesser og bidrage til, at kommunerne politisk og administrativt løser sin...
Vis hele teksten

Klag
to. 3. mar. 2016 kl. 21:41 Per Ravn

Lærer

Hvem rydder op?
Men samrådet her bombede tingene noget tilbage, for ministeren slog fast, at der ikke skal ske nogen ændringer, Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at man bør lade reformen stå, som den er i ti år, og Marianne Jelved siger, at så længe Radikale er med, så kan... Vis hele teksten

Klag
to. 3. mar. 2016 kl. 22:20 Karsten Bräuner

Lærer

Stadig politiske gangstere
Ja, KL’s aktiviteter har længe ligget på et niveau, der bringer foreningen i karambolage med § 60 i lov om kommunernes styrelse:
»§ 60. Aftaler om samarbejde mellem kommuner, som vil medføre indskrænkning i de enkelte deltagende kommunalbestyrelsers beføjelser...
Vis hele teksten

Klag
to. 3. mar. 2016 kl. 22:39 Niels Christian Sauer

Skribent, debattør, lærer

Der er underligt, at sporene fra Sverige ikke skræmmer S. Lærermanglen er nu ved at løbe helt løbsk derovre. Sidste bulletin er, at de mangler mellem 75 og 100.000. Alt tyder på vi er på vej ud af samme tangent som svenskerne.

Klag
to. 3. mar. 2016 kl. 22:45 Per Ravn

Lærer

Link?
Sauer: Lærermanglen er nu ved at løbe helt løbsk derovre. Sidste bulletin er, at de mangler mellem 75 og 100.000.
Med så store tal tænker jeg at situationen ER løbet løbsk :-). Anyway, kan du ikke linke til den Bulletin?

Klag
to. 3. mar. 2016 kl. 23:32 Per Ravn

Lærer

Forklar venligst disse tal........Sauer kan du hjælpe?
https://www.folkeskolen.dk/550281/s....
I artiklen står der: I år går 13,7 procent eller mere end hver ottende elev i en friskole. Det svarer til 126.000 elever, og tallet er stigende.

Hvis jeg tager 126.000 elever og dividerer med 13,7 % og ganger med 100 % giver det rundt regnet ...


Vis hele teksten

Klag
fr. 4. mar. 2016 kl. 00:24 Malene A. Hansen

Lærer

tal fra Sverige
I denne artikel fra Lärarnas tidning, januar 2016 anslås at Sverige vil komme til at mangle 60.000 lærere de næste 5 år...Så det er jo ikke så slemt igen;)

http://www.lararnasnyheter.se/larar...

Klag
fr. 4. mar. 2016 kl. 08:02 Anette Lind

Lærer, stud. pæd. i pædagogisk psykologi og næstformand i foreningen Folkeskoleforældre

Ifølge denne artikel fra b.dk er der tale om 90.000 lærere

http://www.b.dk/nationalt/sverige-m...

Klag
fr. 4. mar. 2016 kl. 09:08 Per Ravn

Lærer

Tak for svar
Til Malene, Anette og Sauer.

Tak for links og svar. Jeg synes stadig tallet virker enormt stor med 90.000 lærere, men antager dog at det er det reelle problem - ellers ville man vel ikke skrive det. Jeg kan også af artiklen se, at tallet er justeret efter kommende fødselstal,nytilkomn...

Vis hele teksten

Klag
fr. 4. mar. 2016 kl. 13:41 Niels Christian Sauer

Skribent, debattør, lærer

Per, jeg har også undret mig over de svenske tal, som jeg selv har viderebragt uden at forstå den præcise sammenhæng, tilstået. Forklaringen er, at 'lærer' i Sverige er alt fra børnehavepædagoger til gymnasielærere. Ifølge mine oplysninger (so... Vis hele teksten

Klag
fr. 4. mar. 2016 kl. 15:25 Vagn Olsen

Lærer

Makværk
Hvorfor ikke bare erkende at det hele var en gang politisk makværk som folketing (inkl. SF) og KL fik i fællesskab fik strikket sammen. Det er en ommer. Både hvad angår reformen og finansieringen 👎

Klag
lø. 5. mar. 2016 kl. 00:32 ulf harbo

Friskolelærer, kommunalbestyrelsesmdlem og folketingskandidat.

Forfordeler folkeskolen.dk ?
Jeg synes det er meget sjældent at folkeskolen.dk bringer udtalelser fra Enhedslistens Undervisningsordfører Jakob Sølvhøj, som ellers på samrådet gjorde opmærksom på at 16b ikke er finansieret og at der er blevet sparet 1,2 milliarder på SFO og fritidsklu... Vis hele teksten

Klag