Sådan kan du lave målstyret undervisning i dansk

Se eksempler på målstyret undervisning i dansk på film: Billedanalyse i 7. klasse og skønlitteratur i 3. klasse. Filmene og det øvrige undervisningsmateriale er gratis. Klik ind på film og materialer her i artiklen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med de nye, forenklede mål - der skal virke på alle skoler fra august i år - har Undervisningsministeriet sat målstyret undervisning højt på den didaktiske dagsorden.

I to film, som Filmkompagniet har produceret i samarbejde med pædagogisk konsulent i Rudersdal Kommune, Lotte Nielsen, og chef for CFU Vejle Birgitte Mikkelsen, kan du nu se, hvordan det kan gøres.

"I to film vises, hvordan undervisningen er tilrettelagt, så alle elever med afsæt i Fælles Mål arbejder ud fra nærmeste udviklingszone", udtaler Lotte Nielsen og Birgitte Mikkelsen i et materiale fra Filmkompagniet om filmene.

"Vi ser eksemplarisk undervisning, når synlige mål omsættes til differentieret undervisning. Eleverne er opmærksomme på egne læreprocesser, og de oplever hver især progression", tilføjer de.

Litteraturundervisning i 3. klasse

Den ene film viser undervisning på 3. årgang på Høsterkøb Skole i Rudersdal Kommune. Eleverne arbejder med en individuel skriftlig litteraturopgave. Alle har samme faglige læringsmål, men der er en differentieret tilgang og indsats for hver enkelt elev. Børnene er inddelt i tre dynamiske grupper efter, hvor meget lærerstøtte, de har behov for.

I filmen følges undervisningen over to dage - til alle elever er kommet godt i gang.

Billedanalyse i 7. klasse

Den anden film følger en 7. klasse på Vedbæk Skole i Rudersdal Kommune. Klassen arbejder med billedanalyse. Læringsmål og analysemodel er opstillet efter Blooms taksonomi. Elevinddragelse og individuelle mål er udgangspunkt for den differentierede undervisning. Løbende evaluering har fokus på, hvad de har lært.

Undervisningen følges i tre udvalgte dage.

Der er tale om to eksemplariske eksempler på målstyret undervisning, mener Lotte Nielsen og Birgitte Mikkelsen.

Filmene er gratis

Klik på EKSTRA lige til højre for artiklen her - så kan du se filmene gratis. De ligger som nummer to fra oven og har overskriften "Målstyret undervisning og læring for alle".

Her finder du også materialer om målstyret, differentieret undervisning, læringsmål for billeder, undervisningsplan for billeder og billedanalysemodellen abc, også det ganske gratis.

Marianne Rasmussen fra Filmkompagniet står for produktion og tilrettelæggelse.

Projektet er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets Tips- og Lottomidler.

Filmkompagniet har produceret i alt 22 film, der viser god praksis i folkeskolen. Alle film kan ses gratis på filmkompagniet.dk eller købes som DVD, også på filmkompagniet.dk