Bliv klogere på, hvordan du kan bruge digitale medier

Nationalt Videncenter for Læsning afholder konference om, hvordan dansklærere bruger computerspillet Minecraft i undervisningen. Og om hvordan forældre bruger digitale medier hjemme ved spisebordet. Og hvordan børn bruger digitale medier inde på værelset.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mobilen ligger fremme på bordet, mens læreren står og underviser.

Lille Mads skal lige slappe af med iPadden, når han kommer hjem fra skole.

Og på en skole i Sønderjylland bruger lærerne computerspillet Minecraft i deres danskundervisning.

Digitale medier har i den grad indtaget både dagligstue og klasselokaler. Hvordan opfatter vi egentlig de nye digitale medier? Hvordan bruger vi dem? Og hvordan kan lærerne bruge dem i undervisningen?

Det vil forskerne Ole Christensen og Thorkild Hanghøj give bud på på konferencen "Viden om Literacy - live".

Minecraft i danskundervisningen

Ph.d. Thorkild Hanghøj, der er lektor ved Aalborg Universitet, vil fortælle om sit forskningsprojekt "Eksperimenterende fællesskaber (0.-2. klasse)", der undersøger en klasses brug af Minecraft i dansk. Det er et delprojekt under demonstrationsskoleprojektet "IT i den innovative skole" (2013-2015).

Eleverne har gennem et 3-ugers forløb arbejdet danskfagligt med Minecraft Edu som designværktøj med henblik på at samarbejde, udvikle idéer, bygge, præsentere og give gensidig respons på hinandens konstruktioner og fortællinger.

Behov for it-modige dansklærere

Familielivet er blevet medialiseret

Lektor Ole Christensen, Videreuddannelsen Læring og Didaktik, Professionshøjskolen UCC, er i gang med et projekt om "Familiens Medialisering", som er den danske del af et større nordisk forskningsprojekt om hverdagens mediebrug.

I projektet er fem velstillede og veluddannede familier blevet fulgt i halvandet år. Ole Christensen har undersøgt, hvordan digitale medier præger familiens hverdag.

Han har også undersøgt, hvordan digitale medier bliver brugt i familier, der økonomisk og uddannelsesmæssigt ikke har samme ressourcer.

Byg bro mellem familiens og skolens mediekultur

Se konferencen i fjernsynet

Arrangementet afholdes mandag d. 20. oktober kl. 14.00 -15.15 i studiet på dk4, Rådmandsgade 55 i København.

Hvis du ikke kan komme til arrangementet, kan du se oplæggene fra Ole Christensen og Thorkild Hanghøj på tv-kanalen dk4.

Nationalt Videncenter for Læsning har nemlig udviklet konceptet "Viden om Literacy - live" sammen med dk4. Konceptet er støttet af Undervisningsministeriets Tips og Lotto midler.

Du kan også se de filmede oplæg på videncentrets hjemmeside www.videnomlaesning.dk.

Læs artikler af oplægsholderne her

I tilgift kan du læse en artikel af Thorkild Hanghøj om hans projekt i centrets tidsskrift ved at klikke her www.videnomlaesning.dk/wp-content/uploads/16_Thorkild-Hanghoj.pdf.

Og en artikel af Ole Christensen ved at klikke her: www.videnomlaesning.dk/wp-content/uploads/16_Lene-Storgaard-Brok_Ole-Christensen.pdf.