Anmeldelse

Familie uden kemi

Familie uden kemi

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen er et forfriskende indslag i den svimlende mængde af bøger, der vil vise den almindelige dansker vejen til et sundere liv. Modsat tidens trend får helsekostbutikkerne et solidt skud for boven - en tiltrængt nuancering i en tid, hvor flere bestsellerforfattere vil have os alle til at proppe os med alverdens kosttilskud.

Fakta:

Titel: Familie uden kemi

Forfatter: Lene Midtgaard, Tino Rabe Tønnesen

Pris: 250 kroner

Sider: 224 sider

Type: Bog

Forlag: Lindhardt og Ringhof

"Familie uden kemi" har allerede vakt en smule røre i den lille danske andedam. For nylig var Miljøstyrelsen således ude med riven, fordi forfatterne i deres iver efter at vise en naturlig vej, fri for usunde kemiske stoffer, anbefalede (potentielt forurenede) bananer som sexlegetøj. Eksemplet er et af flere, hvor forfatterne udstiller, at der trods alt er grænser for deres faglige indsigt.

De faktuelle brølere holder sig dog på et acceptabelt niveau, og personligt må jeg sige, at bogen gav mig stof til eftertanke. Det er simpelthen imponerende, eller uhyggeligt, alt efter temperament, hvilke mængder af tilsætningsstoffer, giftige materialer og alverdens anden kemi vi plasker på og i os selv. Forfatterne gennemgår en hel masse stoffer, som vi typisk udsætter os selv for i dagligdagen, og kommer med forslag til sundere alternativer.

Den grundige opremsning kan umiddelbart godt virke lidt for leksikal, men personligt har jeg oplevet, at bogen netop derved har fået mig til at reflektere over, om der er steder, vi kan spare os selv, og ikke mindst vores børn, for unødig kemi.