Skole åbner radiokanal

Vestre Skole i Silkeborg har indrettet et radiostudie, hvorfra eleverne skal sende to gange om ugen på skolens egen radiokanal. Målet er at motivere især drengene via aktiviteter, som de i høj grad selv styrer og har ansvaret for.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skole med egen radiokanal, der er styret af elever fra 8. Klasse. Sådan ser den nye hverdag ud på Vestre Skole i Silkeborg, som netop har åbnet et radiostudie med professionelt udstyr.

I første omgang sender elever fra 8. klasse to timers radio hver tirsdag og torsdag, og studiet giver lærere og elever et alternativ til den boglige undervisning i blandt andet dansk, hvor en radioudsendelse kan afløse en dansk stil. Hovedformålet er, at det skal være sjovere at gå i skole.

"Vi kunne se, at det ville være godt med tekniske udfordringer, der kunne vække især drengenes interesse. Det her er noget andet end den normale undervisning og det giver gode muligheder for, at eleverne kan være chefer. De kommer til at aflevere produkter, som de føler er deres. Det er motiverende", fortæller lærer Martin Alby, der styrer radioprojektet.

Inspireret af skole i London Ideen til Radio Sol blev født, da skoleleder Kristian Toft besøgte en skole i London med en velfungerende skoleradio. Siden 2010 har Vestre Skole haft en simpel udgave af skoleradio i forbindelse med emneuger, hvilket nu er afløst af den permanente radiokanal, der både har professionelle mixere, mikrofoner og klippeprogrammer. Udstyret er indrettet så pædagogisk, at eleverne selv kan styre det tekniske, når de sender om eftermiddagen, og at tekniske udfordringer ikke tager fokus fra det faglige, når de interviewer eller producerer en reportage. Det er knap to uger siden radiostudiet blev indviet, så foreløbig er der brugt en del kræfter på at introducere eleverne for det tekniske og rekruttere elever til på frivillig basis at sende radio om eftermiddagen.

Radioen er toppen af kransekagen I skoletiden kommer der for alvor gang i mikrofoner og optagere efter efterårsferien.

"I første omgang bliver der produceret radio i dansk, og senere kommer vi til at bruge radioen i forbindelse med sprogfag og i tværfaglige forløb, og så har eleverne adgang til studiet, når de er i klub, så de kan bruge det i fritiden," siger Martin Alby og tilføjer, at der også er mulighed for at indspille musik i studiet. Martin Alby er ikke bange for, at tiden, der bliver brugt på radio, går ud over den øvrige undervisning. "Radioen er toppen af kransekagen. Det er et supplement til den almindelige undervisning," siger han.

Byrådet i Silkeborg Kommune har givet Vestre Skole 500.000 kroner til det nye radiostudie.

 

Læs mere

Når radiostationen går i luften, kan den høres her: www.radiosol.dk