"Det vil ødelægge en del af grundlaget for at skabe individuelt tilrettelagt undervisning, når der ikke er et afklaringsforløb", siger Jens Skovmand fra hovedstyrelsen i DLF.

Ny STU-lov afskaffer elevernes ret til afklaring og udvider praktikken

Som ventet gled forslaget om en ny STU-lov glat igennem, da det var til tredjebehandling i går. Det betyder, at unge ikke længere har krav på et afklaringsforløb forud for selve uddannelsen, og at praktikken kan fylde mere. Begge dele bekymrer DLF.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hidtil har de unge i målgruppen til særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse haft ret til et afklaringsforløb på 12 uger, men fremover er det op til kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune at beslutte, om det er nødvendigt. Det bekymrer DLF, som i sit høringssvar opponerede mod denne del af forslaget.

Gråzone med de bedst fungerende STU-elever skal kortlægges

"Der er et klart behov for et afklaringsforløb, så man kan tilrettelægge en relevant undervisning fra elevens første dag på STU. Nu bliver lærerne nødt til at gøre det ud fra vurderingerne fra elevens tidligere skole og fra det kommunale visitationsudvalg, hvor der ikke nødvendigvis sidder folk med forstand på undervisning", siger Jens Skovmand fra hovedstyrelsen i DLF.

Det er fortsat muligt for kommunerne at arrangere afklaringsforløb, men da bliver frivilligt, frygter DLF, at mange vil spare det væk.

"Det vil ødelægge en del af grundlaget for at skabe individuelt tilrettelagt undervisning, når der ikke er et afklaringsforløb", siger Jens Skovmand.

Grænsen på 280 timers årlig praktik er ophævet

Den nye lov ophæver også grænsen for praktik på 280 timer årligt. Heller ikke denne del kan DLF tilslutte sig og peger i sit høringssvar på, at man allerede kan imødekomme elevers og forældres ønske om mere praktik under de gældende regler.

DH om revidering af STU: Alle unge kan lære og udvikle sig

DLF mener heller ikke, at det ikke er argumenteret for, hvorfor kommunerne fremover skal have øgede beføjelser til at bestemme længden af praktik i uddannelsen. DLF peger også på, at der mangler en vurdering af kvaliteten af de forskellige elementer i uddannelsestilbuddet.

Megen praktik har kun et trænings- eller beskæftigelsesmæssigt sigte, og så understøtter den ikke i tilstrækkeligt omfang, at eleven opnår de personlige, sociale og faglige kompetencer, der skal sikre ham et selvstændigt og aktivt voksenliv, skriver DLF i sit høringssvar.

Mere praktik bliver på bekostning af undervisning

"Med øget praktik bliver det mere ud ad døren og mindre undervisning. Det er ikke en særlig god løsning, for det forringer undervisningstilbuddet. Mange elever har brug for støtte til at få hverdagen til at hænge sammen, og det arbejder man med i undervisningsdelen", siger Jens Skovmand.

DH: Mere præcise udviklingsplaner vil give STU et løft

Han havde hellere set, at politikerne havde lagt et forløb ind efter de tre STU-år til at sluse eleverne ud i andre tilbud.

"Det gør man nogle steder, men loven siger ikke, at der skal være et udslusningsforløb, så mange unge bliver bare sluppet", siger Jens Skovmand.

Enhedslisten deler DLF's bekymring

Det kommer ikke bag på Jens Skovmand, at politikerne ikke har justeret loven til efter DLF's indsigelser.

"Det kan desværre ikke overraske os. Politikerne lytter ikke så meget til os for tiden", konstaterer han.

STU-elever får lov at beholde deres børneopsparing

I høringssvaret hæfter DLF sig ved, at lovforslaget, der nu er vedtaget, alene tilgodeser statens og kommunernes ønske om, at tilbuddene tilrettelægges mere hensigtsmæssigt og imødekomme ønsker om økonomisk styring. Samme holdning har Enhedslisten, der som det eneste parti stemte imod forslaget i går.

"Vi deler Danmarks Lærerforenings bekymring om afklaringsforløbene, som bør være obligatoriske for alle. For selv om kommunen i langt størstedelen af tilfældene vil kende de unge, så vil de unge være i en ny situation og i nye rammer, når de starter på særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, og derfor burde alle gennem et afklaringsforløb. Så der deler vi Danmarks Lærerforenings bekymring", sagde uddannelsesordfører Rosa Lund fra Enhedslisten under førstebehandlingen.

Ingen debat under hverken anden- eller tredjebehandlingen

Der var ingen debat under hverken anden- eller tredjebehandlingen, som begge har fundet sted i denne uge.

Evaluering af STU blev først offentliggjort tre dage før høringsfristens udløb

De øvrige partier med undtagelse af Liberal Alliance havde på forhånd indgået en såkaldt stemmeaftale, som betød, at de ville bakke op om børne- og undervisningsminister Christine Antorinis ændringsforslag mod til gengæld at få indflydelse på bemærkningerne til loven og på bekendtgørelsen for uddannelsen.

Loven træder i kraft 1. august i år. Se ændringerne via linket til højre.

Læs mere

Lovforslaget som vedtaget