"Det er meget mystisk, at Christine Antorini først offentliggør evalueringen af STU tre dage før, høringsfristen udløber", siger Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti.

Evaluering af STU blev først offentliggjort tre dage før høringsfristens udløb

I morgen tager Folketinget hul på revisionen af STU. Lovforslaget har været i offentlig høring, men evalueringen af uddannelsen blev først offentliggjort tre dage, før høringsfristen udløb. Stærkt kritisabelt, mener Dansk Folkeparti. Rapporten burde være udgivet noget før, medgiver Antorini.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Loven om den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU, skulle have været revideret for et år siden, men det blev udskudt til år, fordi undervisningsminister Christine Antorini (S) mente, at erfaringerne var for spinkle.

Revisionen af STU udsættes et år

Men den evaluering af uddannelsen, som Epinion har lavet, er dateret april 2012, så rapporten var enten færdig eller tæt på at være det, da et flertal stemte for at udsætte lovrevisionen. Det undrer Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti.

"Christine Antorini vidste, at rapporten var på trapperne, så det ser ud til, at hun udsatte revisionen af STU bare for at udsætte den. Det virker meget mystisk", siger hun.

Forespørgsler fra flere sider fik Antorini til at lægge rapporten frem

Mystikken bliver ikke mindre af, at rapporten endnu ikke var offentliggjort, da Christine Antorini sendte udkastet til en lovrevision til høring i begyndelsen af marts i år. Rapporten blev først tilsendt høringsparterne tre dage, inden høringsfristen udløb. Det bekræfter ministeren i et svar til Karina Adsbøl.

Folketingsmedlemmet for Dansk Folkeparti har også bedt Christine Antorini begrunde, hvorfor hun vælger at sende udkastet til høring, "uden at den helt afgørende rapport er tilgængelig."

STU-elever får lov at beholde derse børneopsparing

Christine Antorini svarer, at hun ville offentliggøre evalueringen, samtidig med at lovforslaget blev fremsat for Folketinget, så rapportens indhold kunne indgå i den politiske behandling. Men efter at hun havde fået forespørgsler fra forskellig side, besluttede hun at fremrykke tidspunktet, så rapporten også kunne indgå i høringsparternes høringssvar.

"Dette har også været tilfældet for langt de fleste af høringssvarene", understreger Christine Antorini, men medgiver dog, at "det ville have været ideelt, hvis rapporten var blevet offentliggjort lidt tidligere".

Danske Handicaporganisationer er heller ikke tilfredse

Christine Antorini peger også på, at der er gjort rede for indholdet af evalueringen i bemærkningerne til det lovudkast, som har været i høring. Alligevel er Karina Adsbøl ikke tilfreds.

"Netop fordi man refererer fra rapporten i lovudkastet, burde høringsparterne have haft hele rapporten. Ministeren kunne have offentliggjort den for et år siden, så det virker meget mystisk, at hun først gør det tre dage, før høringsfristen udløber. Selv om hun indrømmer, at det ville have været ideelt, hvis rapporten var blevet offentliggjort lidt tidligere, synes jeg, at hun fejer af på kritikken", siger Karina Adsbøl.

DH: Mere præcise uddannelsesplaner vil give STU et løft

Heller ikke Danske Handicaporganisationer, DH, er tilfredse med forløbet.

"Vi finder det særdeles kritisabelt, at evalueringen først er offentliggjort langt inde i høringsfasen, og få dage inden høringsfristen udløber, når Epinions undersøgelse netop udgør selve analysegrundlaget for lovrevisionen", skriver formand Stig Langvad i DH's høringssvar.

DH om revidering af STU: Alle unge kan lære og udvikle sig

 

Læs mere

Rapporten "Evaluering af STU, 2012"