Silas, Anders And og Gummi-Tarzan i børne-kanon

'Silas og den sorte hoppe', 'Palle alene i verden' og 'Anders And og den gyldne hjelm' er fra dags dato at betragte som uomgængelige værker for børn. De er kommet på Kulturministeriets særlige børnekanon sammen med en stol, en klods og en legeplads.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nanna Ditzels høje stol fra 1955 er på listen for sin skønhed og enkle og funktionelle form - selvom den i 2002 blev taget ud af handlen, fordi den kan vælte. Legoklodsen, der så dagens lys i 1958, er på listen, fordi man kan bygge alt af Lego-klodser, man kan gøre det sammen eller hver for sig - og så går byggeriet ikke fra hinanden undervejs. Og byggelegepladsen, som landskabsarkitekten C. Th. Sørensen fandt på i 1931 er med som en af de helt store ideer i dansk kultur med gyldighed i hele verden

Den børnekanon med 12 uomgængelige værker skabt specielt for børn, som kulturminister Brian Mikkelsen i dag har præsenteret, var ikke en del af den oprindelige kanon-plan, men opstod undervejs i projektet med bidrag fra de voksnes kanonudvalg:

"Det vil sikkert undre nogen, at en historie fra ugebladet Anders And & Co. er inkluderet på listen", skriver forfatteren og musikeren Henrik Marstal fra musikkanonudvalget i sin præsentation af kanonen.

"Det skyldes ikke blot, at bladet siden dets udgivelse i 1949 har tiltalt børn og deres forældre, men også, at bladet har en særlig dansk vinkel. Hæfterne om beboerne i Andeby blev nemlig gennem en lang periode produceret i blandt andet Danmark og herfra eksporteret til resten af verden. At bladet er medtaget på listen, skyldes nu også, at hovedpersonen selv - til trods for sin amerikanske herkomst - forekommer at være udpræget dansk med sin humørsyge, sin ugidelighed og sin konstante mistro til alle tænkelige autoriteter".

Kanon for børnekultur:

Byggelegepladsen

'De små synger'

'Palle alene i verden'

'Anders And og den gyldne hjelm'

Høj stol

Legoklodsen

'Silas og den sorte hoppe'

'Halfdans ABC'

'Kaj og Andrea'

'Go' søndag mor'n'

'Gummi-Tarzan'

'Nøddeknækkeren' (hiphopudgave 2003)