Unge i København ryger og drikker ikke mere end i provinsen

I modsætning til det billede mange har af unge københavnere, så viser en ny sundhedsprofil, at de unge københavneres forbrug af tobak, alkohol og hash oftest er på niveau med eller lavere end landsgennemsnittet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 7. og 9. klasse i København er antallet af dagligrygere på niveau med resten af landet, mens der er færre dagligrygere i 2.g. end landsgennemsnittet. Sammenlignet med tidligere undersøgelser er der flere, der aldrig har prøvet at ryge, og antallet af dagligrygere er faldet. Med hensyn til alkohol ligger 7. klasse i København på niveau med landsgennemsnittet, når man spørger, hvor mange der nogensinde har været fulde og hvor mange der har været fulde den seneste måned. I 9. klasse er andelen i København mindre for begge spørgsmål.

Undersøgelsen viser også, at forældrenes indflydelse, især morens, er stor, for børn og unge. De elever, der har et godt forhold til deres mor, drikker ikke så tit, ryger ikke og har ikke prøvet hash. Hvis moderen er arbejdsløs har det konsekvenser for børnene - i undersøgelsen, som sundhedsforvaltningen står bag, spiser børn af arbejdsløse mødre mindre frugt og grønt og mere fastfood. Under halvdelen af de unge spiser frugt og grønt dagligt, og her er tallene lavere i København end i resten af landet. Til gengæld spiser københavnske unge også mindre slik end landsgennemsnittet.

De fleste elever giver udtryk for at trives godt i skolen og med deres klassekammerater. Der er imidlertid en gruppe unge - 13 procent - som hverken trives i skolen eller med kammeraterne. Og i Sundhedsprofilen kan man se, at det er en gruppe unge, som også har andre problemer. De oplever i højere grad, at deres helbred er dårligt, de ryger mere, flere har prøvet hash, og de fortæller oftere, at de været fulde den sidste måned.