Anmeldelse:

Dyk dybt efter ophav

Drengen Morgan kender ikke sin far, og måske kommer han aldrig til det, men dog søger han svar på, hvor han kommer fra. Måske findes svaret dybt i havet.

Publiceret

Vi mennesker søger sammenhænge. Sammenhænge skaber orden, logik og forståelse. Hvad enten man er voksen eller barn, må svarene findes, og det kan skabe uro, hvor de ikke er nært forestående eller ligefrem utilgængelige.

Fakta:

Ophav

Forfattere: Anne Sofie Allermann

Illustrator: Gitte Gade

275 kroner

48 sider

Forlag: Jensen & Dalgaard

Anne Sofie Allermann har denne gang skrevet en bog om Morgan, der bor med sin mor. Hun giver ham omsorg og kærlighed. Det er man ikke i tvivl om. Hun kan ikke give ham alle svar, men hun kan støtte ham, når det er nødvendigt. Hun lader til at være blandt de forældre, der har forstået, at vi ikke altid kan forhindre, at vores børn snubler og slår sig fysisk eller emotionelt, men vi kan samle dem op og børste dem af, når det sker, hvilket det gør fra tid til anden.

Morgans far er ukendt, og spørgsmålet om ophav dukker op hos Morgan både i badet og i sengen om aftenen, når han skal sove. I badekarret dykker Morgan som en anden Benny ned i dybet, og her åbner bogens stærke illustrationsside sig for alvor. Ikke siden ”Claras bog”, har jeg set illustrator Gitte Gade så stærk. Hun er ualmindelig dygtig til sit håndværk. Historien er i sig selv gribende, men Gades illustrationer lægger ekstra lag til teksten, der gør bogen til en oplevelse.

Særligt bør fremhæves opslaget med et gennemsigtigt pergamentpapir, der skal illustrere drømmenes flygtighed, når Morgan dykker ned i havet efter sin far. En detalje, der vækker undren og nærmest har en hjerteskærende effekt. Læg mærke til, hvordan boblerne strømmer ud af Morgans mund, da hans råb forsvinder i havet.

I denne bog koncentrerer handlingen sig om Morgans nysgerrighed på eget ophav, og et tidligt opslag afslører, at han formentlig aldrig kommer til at finde sin far.

Der er efterhånden en del børnebøger på markedet, der beskriver børns meget forskellige tilværelser. Det er ikke første gang, at Anne Sofie Allermann tager fat på børn med lidt anderledes livsbetingelser eller børn, som ønsker svar på store spørgsmål. Denne bog har samme underfundighed, som man så i 'Tid' fra 2021. Teksten er filosofisk og stiller flere spørgsmål, end den giver svar. Morgans spørgsmål lader sig ikke alle besvare, selv om han, iført sine uundværlige svømmebriller gør, hvad han kan. Som læser er man ikke i tvivl om, at Morgan er i de bedste hænder, og når man kan falde i søvn til lyden af bølgeslag, så skal tilværelsen nok gå.

'Ophav' skal gemmes til mellemtrinsbørnene, der kan få glæde af de diskussioner, den indeholder. Den kan fint læses af et barn alene, men den egner sig godt til undervisning i billedfortællinger med poetisk realisme. Den er rig på symboler, når sommerfugle, delfiner og stjernetegn bliver baggrundstapet for Morgans tanker. CFU’erne kan roligt anskaffe denne bog til klassesæt. Vi mangler dem derude i klasseværelserne, når vi skal lave ordentlige forløb om billedfortællinger.