Anmeldelse:

Actionfyldt bog om livets store spørgsmål

En dumdristig teenager får at vide at han har seks liv - hvordan bruger man så dem bedst?

Publiceret Senest opdateret

Fakta:

Mine mange liv

Forfatter: Véronique Petit

Oversat af Ann-Jette Caron

248 kroner

180 sider

Forlag: Jensen & Dalgaard

”Mine mange liv” er en fransk ungdomsroman, der bogstavelig talt handler om liv og død. Det er forfatteren Véronique Petit, der står bag. Hun er vokset op i Bourgogne, Frankrig, omgivet af bøger, og takket være dem stiftede hun allerede som barn bekendtskab med flere tusinde forskellige liv.

I ”Mine mange liv” modtager den 14-årige Gabriel en kuvert med et testresultat, som får afgørende betydning for hans videre tilværelse. Brevet i kuverten fortæller, at han er blandt den ene procent af befolkningen, der har mellem fire og syv liv. For Gabriels vedkommende får han tildelt hele seks liv. Spørgsmålet er, hvordan han vil bruge dem? Hvordan administrerer man så mange liv? Det bliver ikke nemt.

Gabriel er besat af at springe i faldskærm, men må endnu ikke springe solo. Moderen ville allerhelst bure ham inde, til han blev 18, og det kan man egentlig godt forstå, for Gabriel er både dumdristig og tager chancer, men han er også omsorgsfuld, kærlig og skærmer gerne andre.

På lidt lusket vis kommer han til at springe solo et par gange, inden han egentlig må, men det går ikke godt, og han mister to liv på sine dumdristigheder. Han skærmer også en kammerat og mister endnu et liv, og så er de seks liv stærkt reduceret. Ja, Gabriel ender efter eget udsagn som en et-livs-idiot, så nu er han pludselig som de fleste andre.

En tur til Firenze udvikler sig dramatisk til sidst i romanen, og Gabriel må tage en chance og træde i karakter, da der udbryder brand på et diskotek, hvor hans klasse er til stede. Han vil – som han udtrykker det – hellere hjælpe de levende end at tænke på de døde. Og så er der jo også klassekammeraten Mila, der kysser ham på kinden…

Romanen vil være absolut brugbar som klasselæsning, for der er masser af temaer at tage op, for eksempel etik – hvordan bruger man sit liv på en god måde? Tør man være/gøre noget for andre? Det vil også være indlysende at sætte fokus på kærlighed, opdragelse, forældre og børn, familien… Også brugbar til frilæsning, for der er masser af god gedigen dramatik og spænding i romanen.