Det bedste fra naturfagsnetværket Måske har du ikke haft tid til at læse alt, der er blevet skrevet på folkeskolen.dk/naturfag i det seneste halve års tid, men frygt ikke. Vi har fundet et udvalg af de bedste artikler, anmeldelser og blogindlæg, som du kan kaste dig over i ferien (eller efter ferien, hvis du bare trænger til at holde fri fra nu af). God sommer!
Blog Hvad kræver det at få ryddet op, gjort rent og få faglokalerne til at stå knivskarpt til næste skoleår? Tid, hænder, en plan, ruller af sorte sække, rengøringsartikler, forplejning og kaffe er betydningsfulde faktorer i projekt ”knivskarpe faglokaler”. Samt en hjælpende hånd fra skolens pedeller.
Kompetencedækningen i folkeskolen falder for første gang I 84,6 procent af timerne i folkeskolen har der i år været en lærer med undervisningskompetence i det fag, der stod på skemaet. Det er to procentpoint mindre, end sidst det blev målt i 2019/2020. Det er første gang siden man begyndte at følge udviklingen i 2013, at kompetencedækningen i folkeskolen falder.
Tilmeld dig nyhedsbrev fra folkeskolen.dk/naturfag E-mail-adresse E-mail når der er nyt E-mail med opsummering hver 14. dag Du kan altid framelde dig igen. Vores nyhedsbreve indeholder annoncer.
Vær med i samtalen Send dit naturfagsindlæg (gerne med portrætfoto) til debat@folkeskolen.dk ( se folkeskolen.dk's debatregler her)
Ny forskning skal undersøge overgangsproblemer i naturfag fra mellemtrin til udskoling Overgangsproblemerne er ikke blevet mindre i naturfagene over de seneste mange år. Tit og ofte fokuseres der på overgangen fra folkeskolen og til det videre uddannelsesforløb. Nu vil ny forskning gå i dybden med overgangsproblemerne i naturfag indenfor folkeskolen.
Blog Planlæg motiverende klima- og bæredygtigheds-undervisning med Åben Skole og Den Grønne Rygrad Der er mange gode argumenter for at inddrage Åben Skole i sin undervisning. Åben Skole understøtter elevernes læring og trivsel, giver variation i undervisningen og sætter det, der læres i skolen, i en praksisnær og autentisk kontekst.
Blog Hvilke naturfaglige kompetencer sender vi afgangseleverne ud med i år? Dimissionsfester for afgangseleverne afholdes over det ganske land i disse dage. Vi holder taler for de unge mennesker – taler fyldt med anekdoter, historier, råd, poesi og filosofiske tanker. De er unge, smukke og hele livet ligger for deres fødder. En tid, hvor refleksionerne melder sig hos naturfagslæreren og tankerne kredser om de unge menneskers fremtid.
Debat Debat: Giv piger og drenge lige fremtidsmuligheder! Piger og drenge skal have lige muligheder for at vælge en uddannelse inden for STEM-fagene..
Anmeldelse Omhyggelig skrivevejledning Ny bog tager læseren i hånden igennem skrivningens mysterier, men trods stor grundighed glemmer forfatteren at fortælle, hvad man gør for de elever, som ikke kan følge med.
Karrieretænkning på studiet: Vælger du fag med hovedet eller hjertet? Folkeskolen har undersøgt, hvilke undervisningsfag skolelederne søger lærere til. Allerede som lærerstuderende kan du tænke i flest mulige jobmuligheder. Læs her, inden du er færdiguddannet.
Ny undersøgelse: Danske elevers interesse for naturfagene faldet Antallet af elever, der har naturvidenskabelige fag som deres yndlingsfag, er på kun fem år faldet fra 41 til 30 procent, viser ny undersøgelse.
Forskningshåndbog i scenariedidaktik Bogens forskning viser, at arbejdet med scenarier i undervisningen medfører, at lærerne ofte skal gentænke deres undervisning, ligesom det kan være krævende at gennemføre i praksis. På den anden side kan arbejdet med scenarier også skabe mening for og engagere eleverne på en måde, som anmelderen selv vil betegne som egne gyldne undervisningsøjeblikke. Christina Krolmer
Ny læringskonsulent i ministeriet: Min kærlighed til de naturfaglige kompetencer gør det spændende Når det kommer til, hvordan tiltag fra Børne- og Undervisningsministeriet kommer ud og lever i skolerne, spiller læringskonsulenterne er central rolle. Og dét var netop årsagen til, at den nye fagkonsulent i naturfag Mette Pawlik sagde ja tak til jobbet i ministeriet.
Overgangsproblemer i naturfag skal løses gennem samarbejde Der er stadig overgangsproblemerne i naturfag fra folkeskolen til gymnasiet, og samarbejde er vejen frem, lyder det fra gymnasielærer Dorthe Petersen Agerkvist og forsker Martin Krabbe Sillasen.
Så er der åbnet for tilmeldingen til årets Girls’ Day in Science 5. oktober åbner virksomheder, uddannelsesinstitutioner, museer, biblioteker og andre organisationer over hele landet dørene for at inspirere tusindvis af piger til en fremtid inden for naturvidenskab, it og teknologi.
9.-klasseelevs prisbelønnede forskning: Juletræsfibre giver sundt brød Unge Forskere-juryen kaldte Mimi Nielsens projekt det bedste juniorforskningsprojekt i konkurrencens historie.
Gitte er den eneste matematiklærer i landet med uddannelse i talblindhed Da Gitte Manley oplevede at have en elev, som trods en stor indsats bare ikke blev bedre til matematik, satte hun sig for at blive klogere på talblindhed. Det krævede, at hun måtte helt til England.