Debat

For at du kan oprette indlæg i debatten kræver det at du har en profil og er logget ind.

OPRET PROFIL
0   0

100 myter om mad

”Du skal stege grøntsager til aftensmad og skal nu vælge hvilket fedtstof, de skal steges i. Du vil gerne prøve at lave dem lidt sundere og har hørt, at olie skulle være bedre end smør. Men kan du bruge alle olier, eller er der nogle, der egner sig bedre?” Enten tænker du slet ikke over hvilken olie du bruger eller også lytter du til de mange myter, der florerer på internettet. Det gælder ikke kun valg af stegeolie, du kan komme i tvivl i køkkenet. Hvad med at genopvarme persillen eller lade vandet løbe, mens du piller løg for at undgå at tårerne løber. Mange tænker slet ikke over deres vaner i køkkenet, men fortsætter bare barndommens lærdom og rutiner og gør som deres mor: lader stegen hvile efter den har været i ovnen.

0   3

Ferietid: Når normer og værdier bliver sat på prøve

Ferie kalder ofte på samvær med ens nærmeste. For nogles vedkommende kan det betyde dage på en campingplads, i diverse forlystelsesparker eller måske sågar på en udlandstur. Fælles for feriemålene betyder mødet med mange mennesker på samme sted, og det kan i nogle tilfælde udfordre familiernes normer og værdier.

0   8

Er lærergerningen lagt på hylden i ferien?

Efterårsferien går på hæld. Har du koblet helt fra? Eller ligger jobbet konstant i baghovedet? Glæder du dig til at komme tilbage på skolen eller ville du ønske at ferien ville vare ved?

0   0

Gensplejsning af kassava planten

Fælles fagligt forløb i naturfag på 9. årgang

0   0

Alle tiders mad.

Efterårsferien er forbi. Jeg skal have madkundskab mandag klokken 10.00, så jeg har brugt lidt af min søndag på indkøb efter den indkøbsseddel, jeg havde lavet inden ferien i min forberedelsestid.

0   1

Ordforråd

30 - 40% af det danske ordforråd stammer fra tysk, hvilket egentlig skulle gøre det forholdsvis nemt for mine elever at tilegne sig et nogenlunde ordforråd på tysk i en vældig fart. Men det lykkes ikke altid.

0   3

Shhh... Tavs billedkunst

For mange ord kan dræbe den gode undervisning. For få ord kan efterlade eleven frustreret, fordi den manglende erfaring spænder ben. Ikke alt kan forklares og ikke alt skal forklares ihjel . Nogle gange, skal vi bare skabe rammerne for, at eleverne kan eksperimentere og afprøve nye materialer og teknikker, imens vi står klar til at uddybe og hjælpe til at sætte ord på det de oplever.

0   3

Alle børn fortjener en chance.

Alle børn har brug for relationer til voksne. Alle børn har brug for at blive lyttet til. Desværre er det langt fra alle der har de muligheder, men er det rimeligt?

0   9

Folkeskolen og fjellvettreglerne

Kan man holde til det? Har man valgt ret? Sådan kan man tænke mange gange. Med min erfaring fra mange års undervisning og mange nye kolleger (ja, nu er det mere end 30 år som lærer og i læreruddannelsen) kan jeg give den opmuntrende regel: Hvis du fortsat har godt humør og mod på arbejdet, når du rammer den længe ventede efterårsferie, så ved du, at du kan magte opgaven resten af året og i tillæg mange år frem.

1   9

Folkeskolen er et vigtigt element i processen til at blive mønsterbryder

Jeg har brudt med min belastede barndom, men den vil altid følge mig, som en tung sky, der hænger over mig.

0   5

Man er aldrig for garvet til en øjenåbner

Der skal ofte ret enkle virkemidler til at gøre undervisningen mere fængende og tilmed lærerig for vores elever. Jeg havde bare lige glemt det.

0   3

Drømmefangere. Et lille nemt forløb med stor læring.

I forbindelse med en faguge i madkundskab, skabte eleverne bordpynt med bl.a de plukkede fasaners fjer.

4   9

Benægterne – eller kunsten i at snakke uden om Pisa-kritik.

Folkeskolen nr. 17 omtaler fint en substantiel Pisa-kritik. Den fremføres i Dion Sommer & Jacob Klitmøller (red.) (2018). Fremtidsparat? Hinsides Pisa – nordiske perspektiver på uddannelse. Hans Reitzels Forlag. Bogens forfattere er ikke debattører, eller fastfrosne ideologer, men en perlerække af international anerkendte nordiske forskere. Helt konkret påvises, at bag den ’værdifri Pisa-test’ ligger en bestemt økonomisk-liberal ideologi, samt massevis af graverende fejl ved selve testens statistiske metode. Lagt sammen viser evidensen: Pisas resultater er ganske enkelt utroværdige – uanset om Danmark klarer sig godt eller skidt. Folkeskolen har derefter bedt to Pisa-tilhængere kommentere kritikken: ”Mr. Pisa i Danmark” Niels Egelund samt lederen af OECDs kompetenceafdeling Andreas Schleicher. Du må forvente, at de som altid afviser kritikken – endog uden at have læst den. Eller benægter, glider af og snakker uden om. Men Pisa-kritikken forsvinder jo ikke ved benægtelse af problemerne. Ej heller ved at man, som Schleicher, taler i direkte strid med sandheden.

3   3

At arbejde med søvn - en opgave i skolen

For lidt søvn giver både fysiske og psykiske problemer. Derfor er det vigtigt, at børn lærer om søvn og betydningen for deres trivsel, sundhed og læring. Aarhus Kommune og Videncenter KOSMOS har udarbejdet et undervisningsmateriale sammen med børn og unge og stiller det til rådighed for alle.

1   3

Lærer i Grønland. En oplevelse for livet?

I forbindelse med indlægget om samme emne i nr. 17 under Job & karriere har jeg her formuleret en anderledes tilgang.

0   12

Afløsningsordet "bil"

Et afløsningsord er et ord, som er skabt med det formål at berige et sprog med et ord, der anses for at være bedre end et eksisterende. Det er altså en del af det, der med et lidt umoderne ord kaldes sprogrøgt.

2   9

Kultur og religion

Kultur og religion spiller sammen, og er ofte vævet så meget ind i hinanden, at det er svært at skelne mellem, hvad der er hvad.

0   6

Den kreative uro

Lykkes det at mobilisere eller ”ommøblere” sådan en størrelse til noget frugtbart og kreativt, er det muligt at nå uanede højder.

0   11

Årstalsbingo – simpel og lærerig øvelse

Oplever du også tit, at dine elever fumler rundt, når de skal sige årstal på engelsk? Også selvom de er på et klassetrin, hvor de efterhånden burde have helt styr på de engelske tal? Så er du ikke alene. Træn på en sjov og hyggelig måde årstal på engelsk med et godt gammeldags bingo. Det behøver nemlig hverken nyt, forkromet eller besværligt for at være lærerigt.

15   24

Problemløsning er matematik og matematik er problemløsning

Hvis eleverne skal lære matematik, skal de lære at håndtere problemer med matematik, og det gør absolut ikke noget at de skal kæmpe med det. Men hvordan lærer vi eleverne at arbejde med problemløsning i matematik?