Bertel Haarder siger god for, at morgenbøn kan være fra alle trosretninger

Haarder: Morgenbøn kan være fra alle trosretninger

Debatten om fadervor i skolen tager nu en ny drejning. Bertel Haarder siger god for, at skoler kan fremsige morgenbøn fra en anden trosretning end kristendommen til morgensamlinger. Fint, siger Enhedslisten, der dog helst ville helt af med morgenbøn.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Bertel Haarder vil nu tillade eksempelvis muslimsk eller hinduistisk morgenbøn ved morgensamlingerne i folkeskolen. I et svar til uddannelsesordfører Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten skriver ministeren, at der skal 'undervises mere i kristendom end i andre religioner svarende til, at der er religionsfrihed, men ikke religionslighed'.

"Det udelukker dog ikke, at det på den enkelte skole kan besluttes, at fremsigelse af bøn fra en anden trosretning end kristendommen skal finde sted i forbindelse med fællesarrangementer som f.eks. morgensamling. Det er - på samme måde som afsigelse af Fadervor - selvsagt en forudsætning, at det er muligt for eleverne at blive fritaget herfor", skriver Bertel Haarder.

Morgenbøn ekskluderer

At morgenbønnen på skolerne kan være henvendt den ene eller den anden gud ændrer ikke det store for Johanne Schmidt-Nielsen. Hun mener ikke, at fadervor hører hjemme til morgensamlinger.

"Jeg er ligeglad med, hvilken religiøs retning, man beder til. Det er altid noget, at alle religioner er lige for loven. Jeg mener bare ikke, at forkyndelse hører hjemme i den fælles folkeskole. Folkeskolen er netop kendetegnet ved, at være for os alle sammen. Jeg synes, det er et meget stort problem, at eksludere børn fra det sociale fællesskab. Det gør man, hvis man lader udgangspunktet for de fælles sociale aktiviteter være religiøst", siger hun til folkeskolen.dk.

Johanne Schmidt-Nielsen mener dog, at fadervor har en plads i folkeskolen.

"Det er oplagt, at børn lærer fadervor, som en del af undervisningen. Men i det øjeblik fadervor bliver en daglig praksis, så bevæger det sig i mine øjne fuldstændig entydigt fra at være undervisning til at være forkyndelse", siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Undervisningsministeren understreger i et af sine svar til Johanne Schmidt-Nielsen, at morgensamlinger ikke skal betragtes som undervisning som en del af folkeskolens fagrække, men som et fællesarrangement som en del af skoletiden.

Kristeligt Dagblad skriver i dag, at Houlkærskolen i Viborg har besluttet, at skære ned på morgenbønnen, så eleverne nu kun beder to gange om ugen, hvor det før var fem gange. Avisen skriver også, at man på Nørre Nissum Skole i Lemvig fortsætter med fadervor til morgensamlingerne, men i modsætning til tidligere, kan eleverne nu fritages.

Læs mere

kristeligt-dagblad.dk