"Jeg blev faktisk rørt", siger Sabine Lolk Vibild, der er nyvalgt kredsformand i Vejen. I dag fik hun en stående applaus fra Danmarks Lærerforenings kongres, efter kommunen har besluttet at erstatte lærere med computere i tre timer om ugen.

Rørt efter stående applaus: “Så kan man mærke, at der er et stærkt fællesskab”

Vejen Lærerkreds blev mødt med klapsalver fra en fyldt kongressal, der bakker op om kollegaernes kamp i den nedskæringsramte kommune. “Så kan man mærke, at der er noget større end bare os i Vejen”, siger en rørt kredsformand.

Publiceret

“Kommune vil sætte elever foran computeren og fjerne læreren”.

Sådan lyder en af overskrifterne i mediernes dækning af Vejen kommunes nedskæringer på skoleområdet - en sag, som også har været beskrevet på folkeskolen.dk.

Overskriften fandt onsdag vej til talerstolen på Danmarks Lærerforenings kongres. Her sagde Anders Liltorp, der er kredsformand i Rødovre og medlem af Hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening.

“Da jeg så overskriften, tænkte jeg, 'Det var dag godt nok en sjov stribe, hvem i alverden ville dog være så vanvittige?'”.

Men rubrikken var faktisk alvorligt ment, konstaterede Anders Liltorp, og sagde så:

"Vi står sammen med jer hele vejen”, sagde kredsformand i Rødovre Anders Liltorp fra talerstolen på DLF's kongres direkte rettet mod Vejen Lærerkreds.

“Hvis ikke vi på denne her kongres sender et signal om, at vi står last og brast i forhold til den kamp, som Vejen lige nu står i på vegne af os alle sammen, så ved jeg ikke, om vi kan være det bekendt. Så jeg synes, at vi skal rejse os op for Vejen og give dem vores støtte og en ordentlig hånd med på vejen. Vi står sammen med jer hele vejen”.

Derefter rejste folk i salen sig op og klappede.

“Jeg blev faktisk rigtig rørt”

Sabine Lolk Vibild blev valgt som formand for Vejen Lærerkreds i april, og årets kongres er hendes første.

For hende havde kongressens opbakning stor betydning, fortæller hun.

"Jeg blev faktisk rigtig rørt, fordi jeg synes, at det er en meget svær situation at stå i som nyvalgt formand. Så det var ret stort, at kongressen rejste sig op og klappede ad Vejen Lærerkreds og den indsats, vi gør lige nu”, siger hun.

I Vejen har kommunen vedtaget, at alle elever i udskolingen skal have tre ugentlige lektioner med computerdrevet undervisning, der kræver minimal eller ingen opsyn fra lærere. Tiltaget handler om at spare penge, lyder meldingen fra kommunen.

Sabine Lolk Vibild mener, at Vejen-lærernes indsats er ret vigtig for andre kommuner, og hun er positiv overfor, at hovedstyrelsen har opmærksomhed på forholdene i Vejen.

"Det er rigtig vigtigt, at en historie, der foregår langt ovre i Jylland, også har nået hovedstyrelsen. Det ved jeg godt, at den har i forvejen, fordi Regitze (Flannov, formand for DLF undervisningsudvalg, red.) har været ude og udtale sig, men det rører mig rigtig meget, at Anders (Liltorp, red.) stiller sig op og siger, at der er behov for opbakning. Så kan jeg mærke, at der er en opbakning et stærkt fællesskab".

"Når vi mødes alle lærerkredse på denne her måde, så er der noget, der er større end bare os i Vejen og vores 500 medlemmer, og det er vigtigt”, siger Sabine Lolk Vibild.

Lærerformanden: Lad os lige snakke sammen, Vejen

I Vejen får historien om kommunens spareøvelse rigtig meget pressedækning lige nu, fortæller Sabine Lolk Vibild, og på mandag bliver der afholdt en demonstration i byen arrangeret af flere politiske partier.

Lærerkredsen står overfor et stort arbejde, og kredsformanden regner med at komme til at bruge støtten fra Danmarks Lærerforening.

“Jeg kommer til at bruge DLF rigtig meget. Jeg har jævnligt kontakt med to hovedstyrelsesmedlemmer, og jeg har rigtig god sparring med både Regitze Flannov (formand for undervisningsudvalget, red.) og i Manja Spork, som er pressechef i DLF”, siger hun.

Og som om at det ikke var nok, kom der senere på kongressen også en håndsrækning fra DLFs formand Gordon Ørskov Madsen.

“Det er dybt kritisabelt, at man sætter en computer til at varetage undervisningen. Det lyder fuldstændig absurd. Lad os lige dykke ned i det og lad os lige snakke lidt tættere sammen, mig og jeg fra Vejen”, sagde han fra talerstolen.

Lærerformanden fortalte, at han vil tage fat i lærerkredsen i Vejen om sagen.

"Lad os tale sammen i den kommende tid, for der er altså nogle perspektiver, hvis det her breder sig. Jeg kan være i tvivl, om det overhovedet er lovmedholdeligt. Det er i hvert fald dybt kritisabelt, at man sætter lærerne til at forberede undervisningen - og en computer til at varetage undervisningen".