Anmeldelse
Danmark og Hansestæderne
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvorfor står der HH på biler fra Hamborg, hvorfor kaldes den Hansestadt Hamburg, og hvorfor fristat? Forhold, som nok kunne undre nogle af vore elever, hvis de skulle flytte blikket fra mobiltelefonens spil på vejen sydover. Det står der nu ikke noget om i denne bog, hvor det især er hansestaden Lübeck, som omtales. Udgivelsen falder i øvrigt pænt i hak med andre i serien, for eksempel »Det sorte guld« og »Rundt om Øresund«, som anmeldtes for nylig. Som ved sidstnævnte skal også denne bogs titel tages for pålydende. Det handler ikke meget om Danmark, mere om hansestæderne, men især om forholdet mellem den danske kongemagt og hanseforbundet. Bogen er tematisk og behandler de lange linjer især i handelspolitikken fra den tidlige middelalder til i dag og tager endog fremtidsperspektiver med. Det gør den på en rimelig enkel og tilgængelig facon, omend det sproglige niveau er noget højt og en anelse altmodish for flertallet af vore elever. Det samme gælder i nogen grad det faglige niveau, idet det lange stræk, de noget abstrakte problemstillinger og komplekse relationer, som på trods af den enkle fremstilling kan forekomme vore dages unge som noget fjernt og uvedkommende, kun gør bogen interessant for de meget modne og specielt interesserede.
I forbindelse med illustrationerne, der som vanligt er velvalgte og velanbragte, kommer vi dog lidt ned under overfladen og møder menneskene. Det samme gælder indledningsberetningen om Valdemar Atterdags massakre på bondehæren ved Visby på Gotland samt nogle af boksene, som supplerer og udvider brødteksten. En nydelig bog, som vil kunne finde supplerende anvendelse på de ældste klassetrin.