Udviklingen i kompetencedækning i musik.
Udviklingen i kompetencedækning i musik.

Stadig flere uddannede musiklærere står for musiktimerne

I 87,1 procent af musiktimerne i sidste skoleår var der sat en lærer på, der har undervisningskompetence i faget. Det viser en opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet. Dermed fortsætter tendensen med, at kompetencedækningen i musik langsomt stiger.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden skoleåret 2015/16 er antallet af musiktimer, som er dækket af en uddannet musiklærer steget støt fra 84,1 procent til 87,1 procent. Tallet gemmer dog over forskelle mellem kommunerne. Lolland er en af de kommuner, som har svært ved at sætte uddannede musiklærere på skemaet. Her er kun godt 70 procent af timerne med en uddannet lærer, mens det i Herlev og Vesthimmerland er over 93 procent af elevernes musiktimerne, der er planlagt med en uddannet lærer.

Tallene fra Børne- og Undervisningsministeriet viser kun kompetencedækningen i musik i 1.-6. klasse. Tallene viser, at kompetencedækningen er størst i på 5. klassetrin og mindst på 1. klassetrin.

Men kompetencedækningen i musik bliver udfordret allerede dette skoleår. I år er første år, hvor 7.-klasserne har skullet vælge et to-årigt praktisk-musisk fag med afgangsprøve. En undersøgelse, som fagbladet Folkeskolen foretog blandt skoleledere i foråret viste, at 55 procent af skolerne har valgt at oprette musik som det toårige valgfag. Dermed er musik det fag, som færrest skoler har valgt at udbyde.  I undersøgelsen svarede hver fjerde skole, at mangel på kvalificerede faglærere i musik har betydet, at skolen ikke tilbyder valgfaget i år.

Først næste år vil kompetencedækningstallene fra Børne- og Undervisningsministeriet næste år vise, om den udfordring får konsekvenser for, hvor mange musiktimer, der i år er på skemaet med en uddannet musiklærer.

Powered by Labrador CMS