Anmeldelse

Vulkaner og jordskælv

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Meget velskrevet og letlæst for målgruppen, som er eleverne i 7.-8. årgang. Emnet fænger hos de fleste. Naturens kræfter er fascinerende, skønt voldsomme og ikke sjældent ødelæggende.

Bogen indledes med en spændende beretning om vulkanen Mont Pelées udbrud, der den 8. maj 1902 dræbte omkring 30.000 mennesker på øen Martinique i løbet af få minutter. Med afsæt i denne begivenhed forklares, hvorfor der sker jordskælv og vulkanudbrud. En gennemgang af jordens opbygning og pladetektonikken står centralt. Endvidere belyses menneskers eksistens på godt og ondt i de vulkan- og jordskælvsplagede områder.

Flotte billeder og overskuelige sider vækker appetitten. Forfatteren holder sig til et meget letforståeligt sprog, og de fleste elever vil fint kunne anvende bogen på egen hånd. En oplagt bog til biblioteket. Men faktisk er 'Vulkaner og jordskælv' tænkt som mere end det, idet det er den første udgivelse i et nyt geografisystem, 'Globus', der med tiden skal bestå af seks grundbøger, hver med tilhørende lærervejledning. Følgende titler er planlagt: 'Verden er skæv', 'Skabt af is, vind og vand', 'Vejr og uvejr', 'Du store verden' og 'Der skal arbejdes'.

'Vulkaner og jordskælv' udkom 31. maj. I skrivende stund (medio oktober) er lærervejledning endnu ikke udkommet. Den tilknyttede hjemmeside www.globus.gyldendal.dk er heller ikke klar med nyttige links.