Skoler underviser ikke i førstehjælp

Kun halvdelen af landets skoler underviser eleverne i førstehjælp, selv om det er obligatorisk.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisning i livreddende førstehjælp har været obligatorisk siden 2005. Alligevel er det kun 48 procent af skolerne, der giver førstehjælpsundervisning i dag. Det viser en ny undersøgelse, som TSN Gallup har gennemført for Hjerteforeningen.

I 2010 gav 46 procent af skolerne undervisning i førstehjælp, så der er tale om en lille fremgang, men tallet er stadig for lavt, mener Hjerteforeningens administrerende direktør Inge Vestbo.

"Folkeskolen er et af de steder, hvor vaner bliver dannet. Det skal være en helt naturlig ting for os danskere at træde til og give livreddende førstehjælp, hvis man er vidne til et hjertestop. Og hvilken institution egner sig bedre til at uddanne alle på tværs af køn og sociale skel i livreddende førstehjælp ved hjertestop end folkeskolen", udtaler han på Hjerteforeningens hjemmeside.

For få får livgivende førstehjælp

Og der er brug for at flere kan redde liv i Danmark. De seneste tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at der kun bliver givet livreddende førstehjælp i fire ud af ti tilfælde af bevidnede hjertestop. Overlevelsen stiger til det tredobbelte, når der bliver givet livreddende førstehjælp ved hjertestop.

Oplysning skal der til

Mange skoler er ikke opmærkesomme på, at undervisning er blevet en obligatorisk del af færdselslære, viser undersøgelsen. Derfor skal der oplysning til, mener Inge Vestbo.

"Når 40 procent af skolerne siger, at de fravælger undervisning i førstehjælp, fordi de ikke er klar over, at det er obligatorisk, så tyder alt på, at der er brug for en oplysningsindsats. Derfor opfordrer vi børne- og undervisningsministeren til hurtigst muligt at få igangsat en oplysningsindsats rettet mod folkeskolerne" siger hun.

Skolerne mangler resurser

30 procent af de skoler, der ikke underviser i førstehjælp, angiver manglende resurser som årsag til fravalg af undervisning i førstehjælp. Det er stort set på niveau med 2010, hvor 31 procent af folkeskolerne angav manglende samme årsag.

Førstehjælp har været en obligatorisk del af færdselslæreundervisning i folkeskolen siden 2005. Det er især på mellemtrinnet og i udskolingen, der bliver undervist i livredende førstehjælp. 48 procent på mellemtrinnet og 70 procent i udskolingen.