Anmeldelse

Musikalsk skaben

Musikalsk skaben

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette materiale er tænkt som en håndværksmæssig inspiration til - og en vejledning i - at hjælpe eleverne med at erhverve kompositionsværktøjer, udvikle deres musikalske forståelse og deres skabende, musikalske kompetence. Forholdsvis ambitiøst, kan man vel sige.

Fakta:

Titel: Musikalsk skaben

Forfatter: Bettina Erlang, Lærke Skovvang

Sider: 47 sider

Type: Bog med cd

Forlag: Dansk Sang

Lever materialet op til det?

I forhold til at arbejde med skabende, musikalske aktiviteter i skolen består den største vanskelighed formentlig i at få læreren til at se mulighederne, tro på, at det kan lade sig gøre, og derudfra opstille gode rammer. Med bogens øvelser og idékatalog som baggrund skulle det være muligt at komme langt i den skabende proces.

Forfatternes baggrund og udgangspunkt er det pædagogiske udviklingsprojekt "Små komponisters værksted", og de erfaringer, der er høstet derfra, er blevet omsat til konkrete anvisninger.   

Via kapitlerne om aktiv lytning, klang og tid, musikalsk form og forløb og endelig komposition samt en gennemgående strukturering inden for alle kapitlerne (i afsnittene om præsentation, aktiviteter, bearbejdning og refleksion og organisation) fremlægges en velgennemtænkt, godt organiseret og logisk progression.

Et af de konkrete undervisningsforløb kan studeres på en dvd, ligesom den anvendte musik gennem hele forløbet (overvejende med kompositioner af Bo Gunge og Peter Bruun) medfølger på cd.

Så, ja - det er min vurdering, at materialet er brugbart i forhold til kompositionsvirksomhed, men også anviser glimrende veje hertil.