Anmeldelse

Fuglen, der kunne spå

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Filmen er en dramadokumentarisk fortælling for 0.-3. klassetrin om tiårige Sajad, der bor i Iran og bidrager til familiens indtægt ved at sælge spådomme på byens gader og torve. Sajad fortolker og udlægger teksten for sine kunder.

Fakta:

Titel: Fuglen, der kunne spå

Type: Dvd

Forlag: Sfinx Film / TV

Forretningen går trægt, og Sajad drømmer om at få en fugl, som kan opdrættes til at snuppe de kulørte spådomme op af æsken og dermed kaste et mere skæbnebestemt skær over spådommens budskab. Han har set det virke for en ven, som sælger langt bedre.

Derfor lægger Sajad i al hemmelighed lidt af sine indtægter til side, og efterhånden har han sparet op til at investere i en undulat. Han giver fuglen al sin kærlighed, og det lykkes ham at lære den de nødvendige tricks, så forretningen blomstrer. Men på et skrøbeligt fundament.

Historien er ganske fint skruet sammen i et universelt dramatisk forløb, og filmen er en smuk videreførelse af den danske tradition for i børnehøjde at fortælle historier fra eksotiske hjørner af verden. Danske børn vil identificere sig med ønsket om at få et kæledyr, og dermed lykkes det på fornemste vis at bygge bro til orientalsk mystik og hverdagslivet for Sajad i det ellers så lukkede Iran.

Lars Gudmund Hansen har udarbejdet særdeles inspirerende undervisningsmateriale til filmen med masser af baggrundsmateriale og link til læreren. Samtidig lægges op til konkrete aktiviteter - fra undersøgelse af ugebladshoroskoper til fremstilling af flip-flapper. Det kan frit downloades på http://www.salaam.dk/index.asp?a=1173&_Film%20og%20materiale.

Film og undervisningsmateriale meget anbefalelsesværdigt til brug i indskolingen.