Præmieordningen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fleksibel efterløn

De fordele, som efterlønsreformen giver, træder nu i kraft for de første medlemmer af dlf/a, der fik et efterlønsbevis for 2 år siden og endnu ikke er gået på efterløn.

Ved indførelsen af den fleksible efterløn d. 01.07.99 blev der også indført et helt nyt element i efterlønsordningen. Det er den skattefri præmie, der gives til de medlemmer, som har ret til efterløn, men som fortsætter på arbejdsmarkedet og derved undlader at gøre brug af efterlønsretten i en periode.

For at kunne optjene præmien skal man

- udskyde sin overgang til efterløn i mindst 2 år, efter at man har fået sit efterlønsbevis

- have haft lønarbejde i mindst 3.120 timer som fuldtidsforsikret og 2.496 som deltidsforsikret i denne 2-års-periode.

Når ovenstående grundbetingelser er opfyldt, optjenes præmien i portioner. En portion præmie udgør 6% af dagpengenes højeste beløb på årsbasis.

Dette betyder, at præmien i 2001 udgør kr. 9.173 pr. portion for fuldtidsforsikrede og kr. 6.115 for deltidsforsikrede.

En portion præmie optjenes for hver 481 timers lønarbejde. Det svarer til et kvartals fuldtidsarbejde (13 uger a 37 timer).

Præmien kan dog også optjenes ved deltidsarbejde eller ved løsere ansættelsesforhold.

Der kan maksimalt optjenes 12 præmieportioner. Det svarer i dag til ca. 110.000 kr. Præmieportionerne udbetales af dlf/a ved udgangen af den måned, hvori man bliver folkepensionist.

Medlemmer på gl. efterløn

Hvis du er fyldt 60 år før d. 01.07.99 og er omfattet af den gamle efterlønsordning, kan du også optjene den skattefri præmie. Her gælder de samme regler.

Imidlertid kan man, uanset tidspunktet for efterlønsbevisets udstedelse, tidligst starte på den 2-årige kvalifikationsperiode d. 01.07.99 ved lovens vedtagelse.

Optjeningen kan derfor tidligst begynde d. 01.07.2001. Første præmieportion vil derfor tidligst kunne være optjent d. 30.09.2001.

Hvis du ønsker at optjene præmie

Når du har haft efterlønsbevis i 2 år og endnu ikke er gået på efterløn, vil du modtage et brev fra dlf/a. Af brevet vil det fremgå, hvornår præmieoptjeningen kan starte, og på hvilke betingelser optjeningen vil ske.

Kontakt dlf/a, hvis du er i tvivl. Adresserne findes bagerst i bladet.