Debat om forhandlingsretten

Ledere vil selv forhandle deres vilkår efter næste overenskomst

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To gange lykkedes det formanden for Danmarks Skolelederforening, Hans Martin Jepsen, at slippe helskindet igennem, da delegerede på foreningens repræsentantskabsmøde i sidste uge gik til angreb i diskussionen om skoleledernes fremtidige placering i Danmarks Lærerforening. Angrebet blev sat ind, fordi Hans Martin Jepsen og bestyrelsen vil acceptere kredsformanden som forhandler for skolelederne.

Første gang satte blot fem linier i Hans Martin Jepsens skriftlige beretning på i alt 19 sider gang i en debat over næsten to timer. På de fem linier beskriver han en model, hvor skolelederne får deres ønske om at komme ud af de lokale kredse i Lærerforeningen opfyldt. Men det er stadig kredsformanden, der forhandler løn- og arbejdsvilkår for dem, dog på et centralt mandat fra Danmarks Lærerforening.

Det fik flere talere til at understrege, at de ikke kun vil ud af Lærerforeningens lokalkredse. De vil også have retten til selv at forhandle løn- og arbejdsvilkår.

- Vi kan ikke leve med, at kredsformanden skal være vores forhandler. Vi kræver, at vi selv får forhandlingsretten, sagde Richard Uldbjerg som formand for skolelederne i Vejle Amt.

Iver Bergholdt, formand i Viborg Amt, fulgte op.

- Vi har besluttet, at vi vil ud af kredsene. Derfor undrer det mig, at der står i beretningen, at vi er villige til at lade kredsformanden forhandle for os. Det er vi ikke gået med til i Viborg. Vi skal ikke sælge ud af vores krav umiddelbart før kongressen, sagde Iver Bergholdt, der vil have centrale forhandlere fra DLF til at repræsentere skolelederne.

Hans Martin Jepsen fik opbakning fra Erik Lorenzen, der er formand for Skolelederforeningens udvalg for løn og tjenestelige anliggender.

- Den skriftlige beretning gør rede for vores forhandlinger med Lærerforeningen. Sådan er de foregået, og det kan I ikke stemme om. Men I kan naturligvis lufte jeres utilfredshed, sagde han.

Hans Martin Jepsen havde også en forklaring.

- Sidste år fik jeg til opgave en finde en løsning, så vi kommer ud af lokalkredsene, men bliver i Lærerforeningen. Der stod intet om, hvor forhandlingsretten skulle ligge. Det blev end ikke kommenteret på repræsentantskabsmødet, sagde han.

Forhandlingsretten er delegeret ud til kredsformanden, og det kan ikke ændres, før der skal forhandles nye overenskomster i 1999.

- Så lad os i stedet klæde kredsformændene på til at forhandle for os, sagde Hans Martin Jepsen.

Derpå opfordrede Bent Nyerup, formand i Storstrøms Amt, de delegerede til at stemme for beretningen.

- Vi erkender, at kredsformanden har forhandlingsretten indtil 1999. På længere sigt accepterer vi det ikke, men lad os nu vise, at vi står sammen, sagde han.

Bent Rønberg, formand i Sønderjylland, talte også for et ja til beretningen.

- Vi sender et utroligt dårligt signal til kongressen, hvis vi ikke bakker vores egen formand op, sagde han.

Det fik Iver Bergholdt til at trække sin kritik tilbage.

- Jeg er glad for, at jeg har fået at vide, at beretningen er en historisk beskrivelse, sagde Iver Bergholdt.

Beretningen blev enstemmigt vedtaget. Men debatten blussede op igen under behandlingen af forslag til bestyrelsens arbejde i det kommende år.

Et af målene er fortsat, at skolelederne skal frigøres fra de lokale kredse til fordel for en central og mere selvstændig placering i DLF. Et mål, som alle var enige om. Men i bemærkningerne til, hvordan skolelederne når målet, spøgte kredsformanden på ny som forhandler. Derfor ville Flemming Johansen fra Århus have tilføjet, at det er skoleledernes mål selv at få forhandlingsretten på det lokale plan.

Forslaget mødte opbakning fra flere, og Hans Martin Jepsen erklærede sig enig med stilleren af forslaget. Men han mente ikke, det var klogt at vedtage det kort før, kongressen skal tage stilling til skoleledernes fremtid.

- Jeres bemærkninger vil indgå i vores referat, og jeg vil gerne love, at vi tager det med som et krav til de næste overenskomstforhandlinger, at vi skal have forhandlingsretten, sagde Hans Martin Jepsen.

Med det tilsagn fik han afværget forslaget fra Århus.

Henrik Stanek er freelancejournalist.