Kampvalg

Anders Bondo: Kampvalg om formandsposten

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Det skulle ikke undre mig, om det bliver et kampvalg, når der er formandsvalg til efteråret'. Så meget vil han sige på nuværende tidspunkt. Anders Bondo Christensen er med stadig højere røst blevet nævnt internt i Danmarks Lærerforening og i pressen som nej-fløjens kandidat til foreningens formandspost. Fire børn, der går i skole hjemme i Sønderjylland, er en af grundene til, at han endnu ikke har afgjort med sig selv, om han stiller op. Men det er på mødet i august, at hovedstyrelsen skal finde sine kandidater til posten, og det får Anders Bondo til at konstatere, at hvis nej-fløjen skal vælge en kandidat, så vil navnet formentlig komme ud inden sommerferien.

Og han lægger ikke skjul på, at han mener, overenskomstforhandlingerne kunne være grebet bedre an:

'Allerede i december meldte jeg ud, at den model, man havde valgt, var utrolig farlig. Vi skal have en evaluering i hovedstyrelsen, og der vil jeg i hvert fald sige, at det ikke må gentage sig en anden gang, at man i de papirløse drøftelser spiller ud med en model, der ikke har været drøftet i hovedstyrelsen. Dengang satte vi os selv bagud på point', siger Anders Bondo med henvisning til, at udkastet til modellen med en pulje individuel tid til alle blev lagt på bordet fra Lærerforeningens side, allerede før overenskomstforhandlingerne officielt var i gang.

Budgetter afgørende

Anders Bondo understreger, at selv om han ikke er tilfreds med den overenskomst, der blev resultatet, og selvom afstemningsresultatet heller ikke er præget af medlemmernes begejstring, så er det vigtigt, at man i hovedstyrelsen og i kredsene finder sine ben i en fart:

'For det er i den budgetlægning, der går i gang i kommunerne netop nu, at grundlaget lægges for de forhandlinger, vi skal i gang med næste år', siger han og understreger, at han som kredsformand vil gøre alt, hvad han kan for at få noget godt ud af de forhandlingsmuligheder, der ligger. Det gælder også muligheden for i henhold til det overordnede kommunale forlig at indgå helt andre arbejdstidsaftaler end den, som nu er vedtaget.

'Hvis vi kan få kommunerne med, så vil vi gøre det. Vi har længe arbejdet med helhedsaftaler for at få så lidt bureaukrati som muligt'.

Om de ubehagelige beskyldninger, der blandt andet har føget frem og tilbage på Anders Bondos egen Internet-debatforum, siger han:

'Jeg har det da skidt med at blive hængt ud for bevidst vildførelse og manipulation, og jeg vil hævde, at man ikke kan tage nej-fløjen i det samme svineri. Men vi skal jo arbejde sammen i hovedstyrelsen nu - vi har ikke råd til at miste et halvt år frem til hovedstyrelsesvalget'.

Det lille ja til mæglingsforslaget kommer ikke bag på Anders Bondo, og han er heller ikke overrasket over, at så mange nej-sigere fra den første afstemning har undladt at stemme i anden omgang:

'En almindelig apati har bredt sig. Jeg var til et møde i Vordingborg for alle tillidsrepræsentanter i Storstrøms Amt, og jeg blev helt deprimeret bagefter, for holdningen var simpelthen, at de ikke var begejstrede for forliget, men at det bare ikke nyttede noget med et nej igen. Ja-siden har jo kørt den anden valgkamp på, at det var perspektivløst at strejke, og det var jo kun 800 stemmer, der skulle flyttes'.

Ja-siden har jo kørt den anden valgkamp på, at det var perspektivløst at strejke