Independence Day

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Filmen altså - ja, jeg genså den forrige søndag på TV2. Absolut b-film - I love it.

Menneskeheden trues pludselig af meget store rumskibe med nogle ualmindeligt ulækkert udseende, men teknologisk højt begavede væsener.

Deres mål er at overtage klodens resurser, og de smadrer uden videre varsel jordens storbyer en efter en.

Overhelten - den amerikanske præsident - forsøger på et tidspunkt en fredsforhandling, men får kun svaret: Dø.

Nå, alt ender om ikke ligefrem i fryd og gammen, så dog til menneskehedens bedste, da det mod alle odds lykkes at gennemtrænge rumvæsenernes forsvarsværker og smadre rumskibene. Nej, filmen har trods prisbelønning vist ikke sin egen hjemmeside. Det forstår jeg godt - og den ville i øvrigt heller ikke have nogen som helst relevans i denne sammenhæng.

Umiddelbart inden 'Independence Day' så jeg andet afsnit af 'Den blå planet' på DR1 - og de to kortsluttede.

I 'Den blå planet' vistes fascinerende billeder af livet i dybhavet. Fantastisk udformede fisk og andre dyr, som, hvad udseendet angik, slog rumvæsenerne fuldstændig af pinden, og hvis eneste mål er at videregive livet til nye generationer.

Formålet med disse dyr? Tja, men i hvert fald sørger de for, at verdenshavene ikke bliver opfyldt af dødt organisk materiale. Det æder de - og hinanden - så de kan overleve og få unger. Ligesom på jordoverfladen, men i en mere tydelig udgave.

Så var det, jeg kom til at tænke på, at hvis nu livet er så universelt, som de fleste naturvidenskabsfolk mener, så er livets mål vel også universelt: Bliv mangfoldige? Så har vi i sandhed grund til at frygte mødet med ekstraterrestriske civilisationer. Og ikke mindst omvendt!

Der er jo ikke meget - hverken i fortiden eller nutiden - som tyder på, at vi hæver os særligt over dybhavsfiskenes adfærd. Den smule adfærdsmodifikation, man af og til kan spore, må skyldes, at vi faktisk kan tænke over, hvad det er, vi gør. Men vi tænker ikke så meget!

I 'Independence Day' er nøglen til menneskenes redning virus. Ikke dem, som snylter på os - dem, vi bliver forkølede og meget andet af - og som var redningen i 'Klodernes kamp', men computervirus. De ækle væsener havde altså heldigvis ikke et opdateret antivirusprogram!

I det virkelige jordiske liv er computervirus en menneskeskabt pestilens, der koster umådelige resurser, som kunne bruges meget bedre.

De syge hoveder, som laver disse virus og sætter dem i omløb, bør jages til sidste mand og sættes til nyttigt arbejde.

Omfanget af virusskader - og dermed udgifterne - kendes ikke, men de må være enorme. For nylig kunne man på webstedet Ingeniøren[124]net www.ing.dk læse, at analysebureauet IDC skønnede, at danske virksomheder i 2001 havde udgifter på fire milliarder kroner som følge af virusangreb. Ingen har seriøst forsøgt at opgøre folkeskolers eller privatpersoners besvær og udgifter. Kriminalitet anmeldes normalt til politiet, men ikke angreb af computervirus.

Hvorfor ikke. Ja, skoler og private tænker ikke på, at den slags kan anmeldes, måske fordi ordet virus indikerer, at problemet er lige så naturligt og uundgåeligt som en forkølelse. Men det er det ikke. Nu har politiet næppe resurser til seriøst at tage vare på anmeldelser om tilfældige virusangreb, og opklarelseschancen er også meget tæt på nul.

Imidlertid vil det være relevant at anmelde hændelsen til DK-CERT (Danish Computer Emergency Response Team), en afdeling af UNI-C www.cert.dk

DK-CERT samler erfaringer og rådgiver om it-sikkerhedshændelser i samarbejde med tilsvarende organisationer i andre lande. Men CERT erstatter ikke det opdaterede antivirusprogram!

'Independence Day' begynder i SETI-hovedkvarteret, og det fik mig til at være stolt af, at jeg deltager i dette klodens hjemmeværn: The Search for Extraterrestrial Intelligence at Home.

SETI lytter efter systematiske radiosignaler fra det ydre rum, og data bliver distribueret til hundredtusindvis af hjemmeværnsfolk som jeg - eller rettere til vores computere - som analyserer data og sender resultaterne tilbage til SETI.

Vi skal nok opdage dem, før de opdager os!

SETI er et forskningsprojekt baseret på Berkeley University i Californien - http://setiathome.berkeley.edu - og det er et rigtig godt eksempel på, hvordan man også kan bruge internet til at skabe en virtuel supercomputer.

Vi kan selvfølgelig også håbe på, at de andre faktisk er intelligente!

Denne uges NETopNU er skrevet af Johan Jacobsen