Folkeskolens leder:

Talende tal

Kvalitetsløfte.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Se nøje på grafen. Den er fra en ny analyse fra AE-rådet, som - med Finansministeriets tal - viser, at investeringerne i folkeskolen er faldet i regeringsperioden. Tallenes tale er klar, uanset om man regner i faste priser eller som andel af bruttonationalproduktet. Og faldet er sket, samtidig med at antallet af børn og unge i skolealderen er steget med flere end 50.000.

Og den nedadgående spiral fortsætter: For mindre end et år siden talte daværende finansminister Thor Pedersen, Venstre, om et »megaløft«, da regeringen lovede 50 milliarder ekstra til forbedringer på plejehjem, institutioner og skoler. Den investering bliver nu skåret ned. Så toiletterne bliver ved med at være uhumske. Det får fortsat lov til at regne ind. Og skimmelsvampenes liv forlænges.

Og så er der vilkårene for det vigtigste - det, der skal foregå i skolebygningerne! Lige nu er hver anden kommune ved at skære i skolebudgetter, der er vedtaget, og listen over ødelæggelserne er lang: Der skæres i elevers timetal. Skole-hjem-samarbejde rammes. Lejrskoler fjernes. Der købes færre nye undervisningsmidler. Og så videre.

Oven i det dokumenterer en ny undersøgelse fra DLF så, at den såkaldte rummelighed er løbet helt grassat, og en massiv mangel på hjælp til de allersvageste elever. Niels Egelund, der er professor i specialpædagogik, er lige nu ved at kortlægge folkeskolens specialundervisning. Hans kommentar til undersøgelsen rammer præcist: »Det ser slemt ud nu, men det bliver værre«.

-th

»Tiden er inde til, at vi giver vores skoler et betydeligt kvalitetsløft. Vi kan ikke byde vore børn, at de skal gå i nedslidte skoler med utidssvarende klasselokaler, dårligt indeklima og uhumske toiletter« Anders Fogh Rasmussen på sin blog august 2007