Spande som trommer - som her ved en marokkansk kulturfestival i Rotterdam - gør det muligt, at hele klassen kan tromme samtidig.

Anbefalinger

Fra musiklærer på Jels Skole og faglig rådgiver på folkeskolen.dk/musik Arne Widding Nielsen

Publiceret Senest opdateret

Hjemmeside Fra lærer til lærer på Teachers Pay Teachers 

Jeg vil anbefale websitet TPT – Teachers Pay Teachers, som jeg er blevet rigtig glad for at bruge. Det er lærere fra hele verden, der lægger deres egne materialer op i stedet for at sælge dem til portaler for en slik. Pengene går direkte fra lærer til lærer. Det meste koster under en halvtredser, og der er også masser af gratis forløb. Jeg lægger selv ting op, så i sidste ende går det lige op.

Man kan søge på klassetrin, fag, type og pris. Jeg har hentet virkelig fede forløb derinde til musik. Man kan klikke på preview og se, hvad materialet indeholder. Det er kvalificerede lærere, der lægger op og køber, så man kan læse andre læreres kommentarer, og der er fortrydelsesret, så hvis det ikke er godt nok, kan man returnere eller skrive til læreren bag.

Det eneste minus er, at det er på engelsk, men det har faktisk ikke været noget problem, for mange af eleverne er jo vant til at se YouTube-videoer. Der er ikke mange danske lærere derinde endnu, men det håber jeg, at vi kan lave om på.

Teaching Resources & Lesson Plans | TPT (teacherspayteachers.com)

Forløb Et helt trommekursus på spande

Hvis man er parat til at betale lidt, så vil jeg fortælle om et megafedt forløb til bodypercussion, hvor man bruger kroppen. Forløbet har jeg købt på TPT – Teachers Pay Teachers. Det er det eneste, jeg har købt derinde, som var lidt dyrt – 60 dollars – men det har virkelig været pengene værd. Det er jo ikke alle, der har resurser til at have et trommesæt til alle elever, og det kan være frustrerende for eleverne at skulle vente for længe på at prøve. Det her forløb kommer fra en kreativ lærer, som har købt 25 blomsterspande og pinde, og så har han lavet et helt trommekursus på spande.

Det betyder, at man kan sidde og tromme med en hel klasse på en gang, og man kommer helt fra begynderniveau til, at de lærer fjerdedele og ottendedele og ender ved de mere komplicerede paradidler. Det er et fuldt materiale med over 200 arbejdssider, som eleverne kan lave, ud over videoer med rytmer, så læreren er virkelig godt hjulpet.

Søg efter "bucket drum curriculum" på  Teaching Resources & Lesson Plans | TPT (teacherspayteachers.com)  

Materialer Find rytmekort og noder gratis 

På TPT – Teachers Pay Teachers kan man også søge på gratis materialer, og der har jeg fundet Body Percussion Cards, som jeg har brugt i et fedt forløb. På kortene er der billeder af for eksempel knips og tramp, så da jeg arbejdede med det med eleverne, lagde jeg den første rytme op og gav dem så fire af hver slags kort i hver gruppe. Så fandt de selv ud af, hvordan de ville eksperimentere og skabe en rytme. Derfra prøvede vi at skrive rytmen ned med notation og så videre til at skrive den med rigtige trommenoder. Det kom alt sammen fra børnene selv, fordi vi arbejdede ud fra de simple kort.

Af andre gratis materialer, jeg har brugt, kan jeg nævne, at der findes superflotte ukuleleakkorder, kort med dynamikker, og jeg har også fundet flotte ark med sammenspil, for eksempel til All about that jazz. Man kan også finde et helt pdf-hæfte med et blokfløjtekursus.

Der er virkelig meget godt derinde, så det er bare om at browse rundt. Og jeg kan anbefale, at man søger på ordet "karate", det er blevet et udtryk blandt musiklærere for, at forløbet er progressivt – man går fra hvidt til sort bælte inden for et område. 

Søg efter "body percussion cards" på teacherspayteachers.com