Debat

Skal vi undervise mere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I gennemgangen af den nye arbejdstidsaftale under afsnittet skoletid: 'Det kan forventes, at tilstedeværelsen på skolerne vil være stort set det samme, som den er i dag'.

Må jeg udbede mig yderligere dokumentation eller overvejelser, der underbygger det synspunkt.

Siden den nuværende tjenestetid blev indført, har kommunerne stille og roligt skåret ned på Ø-tiden, så den nærmer sig de 50 procent, der er minimum.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Den nye tjenestetid indeholder ikke sådan en minimumsgrænse, og kommunerne får derfor adgang til at øge undervisningstiden, som det passer dem, blot de er villige til at betale 78 per time.

Medmindre man tror på, at kommunerne stopper deres nedskæring af Ø-tid, er det nogle triste perspektiver set fra et lønmodtagersynspunkt, og jeg skal derfor spørge jer direkte og uden omsvøb: Er det jeres - hovedstyrelsens flertal - overbevisning, at kommunerne vil stoppe deres hidtidige praksis med at skære i Ø-tiden? Det håber jeg, I gør, ellers er det jo en indirekte accept af, at vi skal undervise mere.

I den nuværende tjenestetid betragtes en overskridelse af 750 timers undervisningstid som noget, der kun kan ske i ganske specielle tilfælde: Hvorfor er den passus mon faldet ud?

Til sidst vil jeg beklage, at I sender et forslag til afstemning, der giver mulighed for så mange forskellige fortolkninger; det må vel kunne lade sige gøre at sikre os bedre end at sige: vi tror ikke, det kommer til at gå så slemt.

Som frontsvin spørger vi: Skal vi undervise mere, og skæres der i forberedelsen?

Dette simple spørgsmål kan vi ikke få et klart svar på, og derfor er I kommet til at ligne politikerne på Christiansborg, der også har fundet ud af, at uigennemskuelige lovforslag er vejen frem, hvis man ikke tør tage stilling til noget som helst og blot ønsker at bevare sin taburet.

Må vi bede om en arbejdstidsaftale, hvis konsekvenser er så klart og præcist beskrevet, at vi ved, hvad vi stemmer om, ellers vil vi hellere være fri.

Thomas Vørnle

Hillerødgades Skole