Debat

Alders- og specialklassereduktion

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På møde for tillidsrepræsentanter i Storstrøms Amt den 19. marts 1999 fremlagde Lotte Lange et papir, på baggrund af hvilket hun fremførte det synspunkt, at aldersreduktionen i den nye aftale var betydeligt ringere end i den gamle. På papiret var der sammenlignet lige over mellem for eksempel 250 timers aldersreduktion ved et bestemt antal lektioner i den gamle aftale i forhold til de 175 timers reduktion i den nye.

Således kan man naturligvis ikke argumentere.

Hvis en lærer, efter hun er fyldt 60 år, skal have 250 timers reduktion i henhold til den gamle aftale og i øvrigt har de samme tilsyn med videre, som før hun fyldte 60 år, vil de 250 timer fordele sig på 125 U-timer og på 125 F-timer. Altså en nedsættelse på 125 U-timer.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hvis samme lærer efter den nye aftale fylder 60, og vi forudsætter, at hun får reduktion i hele året (fødselsdag i august), og hun i øvrigt skal have de samme tilsyn med videre, som før hun fyldte 60 år, vil de 175 timers reduktion gå til at nedsætte U-timetallet fuldt ud. Altså en nedsættelse på 175 U-timer.

Så vidt jeg kan se, er det at foretrække.

På samme måde med den nye F-tid i forhold til undervisning i specialklasser/-hold.

Man kan i den nye aftale få udbetalt et beløb svarende til det halve af værdien af den ekstra F-tid i den gamle aftale.

Ved en enkel sammenligning kan det se ud som en ringere aftale, men på samme måde som med aldersreduktionen vil ekstra F-tid i den gamle aftale kun slå igennem med 50 procent over for U-tiden. I den nye aftale vil (hvis man vælger at konvertere penge til tid) reduktionen slå fuldt igennem over for U-tiden, og den eneste ændring nu er altså, at der kan vælges mellem at udbetale pengene eller konvertere dem til tid.

Læserbrev og baggrundsberegninger er sendt til Lotte, og jeg ser derfor frem til et svar i samme nummer af Folkeskolen.

Richard Vincent Samuelsson

DLF, kreds 65