Anders Bondo Christensen kritiserede som repræsentant for "Virkelighedens velfærd", at man ikke reelt sikrer velfærdsniveauet.

Virkelighedens Velfærd: Løkkes plan giver besparelser

Det er politisk spin, når regeringen fortæller, at en offentlige vækst med 0,5 procent vil give forbedringer: Befolkningsudviklingen er nemlig sådan, at det kræver en vækst på 0,8 procent at holde det nuværende niveau.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som en del af regeringens 2025-plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen i går annoncerede på facebook, er der udsigt til en offentlig vækst på 0,5 procent. Og selvom det altså på overfladen kan se ud som om, at der vil blive flere penge til den enkelte offentlige velfærdsydelse, er det ifølge samarbejdet Virkelighedens Velfærd ikke tilfældet. Virkelighedens Velfærd er en alliance af HK Kommunal, FOA, BUPL, Socialrådgiverne og DLF, og her til morgen var lærerforeningsformand Anders Bondo Christensen i TV2 News som repræsentant for samarbejdet.

Lærerformanden håber, der vil blive god tid til at granske de mange tal, der i dag offentliggøres af forskellige ministre, og han pegede i tv på, at det er politiske spin, når planen blev præsenteret som en forbedring af velfærden:

"En offentlig vækst på 0,5 procent vil ikke forbedre velfærden, demografien alene skaber behov for en forøgelse af væksten på 0,8 procent, så der er en række velfærdsområder, så der er en række velfærdsområder, der endnu engang bliver nødt til at holde for. Det er derfor, vi siger, at man pynter på historien ved at sige, at der kommer mere velfærd: Der bliver færre penge til de forskellige velfærdsområder på den her måde", sagde Anders Bondo Christensen i TV2 News.

Beregningen på 0,8 procent er lavet af Finansministeriet, og den kan findes i et svar til fFolketinget fra den 13. april i år. Her skriver finansminister Claus Hjort Frederiksen:

"Det beregnede demografiske træk vokser med forudsætningerne i Danmarks Konvergensprogram 2016 i gennemsnit med knap 0,8 pct. om året i perioden 2017-2025".

Den 15. september vil en anden sammenslutning, nemlig VelfærdsallianceDK under sloganet "Forsvar vores fælles velfærd" holde aktionsdag. Læs mere om de to sammenslutninger samt hele beregningen fra Finansministeriet herunder.

Læs mere