"Jeg har indrettet huset efter verdensdele, fordi engelsk er et verdenssprog. Så i dag er det mere et 'House of English'", siger Kevin Brown, daglig leder huset.

I The English House leger eleverne sig bedre

I Hirtshals kan engelsklærere tage deres elever med ind i en verden af engelsk sprog og kultur. Stedet hedder The English House og er et helt hus indrettet til, at elever kan lege sig klogere om de engelsktalende lande i hele verden.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Huset er et kommunalt finansieret læringsrum, som dagligt bestyres af skolekonsulent Kevin Brown. Det består af rum fyldt med plakater, billeder, landkort, musikinstrumenter og andre genstande, som på den ene eller anden måde er med til at fortælle historien om engelsk sprog og kultur.

"Her kan eleverne blive bedre til mundtligt engelsk. Det handler om forståelse og om at tale sproget", siger Kevin Brown, som selv er fra Sydvestengland, men har boet i Danmark i 15 år. 

"Jeg tror, det er godt for børn at komme ud af vante omgivelser og til et sted, hvor der også er fagligt indhold. Det vigtige her er, at man kan lære igennem leg i et hus, som er indrettet til formålet - og som ikke mindst har pladsen til det. 28 elever fylder meget i et klasselokale, og hvis de skal have lov til at udfolde sig, så skal der være plads", siger han.

Elever leger sig til tyskfærdigheder i Das deutsche Haus

De stille elever åbner mere op

Fordi undervisningen foregår på engelsk, kan det være udfordrende for de yngste elever at følge med, og derfor er den mest relevant for elever fra 3.-10. klassetrin.

"Tanken er, at man gerne vil højne niveauet hos eleverne efter et besøg hos mig. Jeg hører tit fra lærerne, at nogle af de elever, som i den daglige undervisning er stille og har svært ved at åbne op, får et skub i den rigtige retning efter en dag eller to her i huset. Jeg deler altid eleverne op i mindre grupper, laver konkurrencer og quizzer, hvor det er lidt nemmere at komme på banen for den enkelte elev", siger Kevin Brown.

"Jeg tror også, at mange får noget positivt ud af at tale med en som mig, der har engelsk som mit primære sprog. De oplever, at de faktisk sagtens kan forstå, hvad jeg siger, og det giver dem en tro på, at de kan gebærde sig på engelsk rundt omkring i verden. Danske engelsklærere er generelt rigtigt dygtige, men jeg siger jo tingene på en lidt anden måde, og det kan godt give nogle elever et lille skub at opleve, at de kan forstå en engelsktalende person. Deres egen lærer er jo også tilstede og kan, hvis det bliver nødvendigt, hjælpe med at oversætte", siger han.

Ifølge Kevin Brown besøger alle folkeskoleelever i Hjørring Kommune i løbet af deres skoletid The English House én eller flere gange.

Idéer til undervisningsdifferentiering i engelsk

Engelsk er et verdenssprog

The English House har eksisteret siden midten af 1980'erne, hvor der i den daværende Hirtshals Kommune var et ønske om at klæde eleverne godt på med engelskkundskaber på grund af byens fiskeri og derigennem tilknytning til England.

For halvandet år siden overtog Kevin Brown efter Cheryl Strike, som ledte huset i 28 år. Hvor huset oprindeligt var en miniatureudgave af Storbritannien og Irland, har Kevin Brown genindrettet huset, så hvert rum repræsenterer en verdensdel. Så nu hænger der altså også blandt andet maltesiske, canadiske, zimbabwiske og indiske flag i huset.

"Jeg har indrettet huset efter verdensdele, fordi engelsk er et verdenssprog. Så i dag er det mere et 'House of English'", siger Kevin Brown.

Masser af leg og spil

Al undervisning foregår på engelsk og består typisk af mange lege og quizzer. For nylig havde Kevin Brown besøg af en 6. klasse, og efter en kort introduktion i det store fællesrum - indrettet som Europa og med puder, eleverne kan sidde på - gik turen rundt i resten af huset.

Og derefter var det tid til en quiz med engelsk-relaterede spørgsmål om engelsk i hele verden.

"Først det tid til en quizleg, der hedder stand up, sit down, hvor jeg f.eks. sagde til eleverne, at de skulle 'stand up if you think, dingos live mainly in Australia, or sit down if you think they live in Africa'", fortæller han.

Et besøg i The English House er gratis for folkeskoler i Hjørring, men der kommer klasser fra hele landet, som betaler for et kursus á 1-2 dage. Huset er en skoletjeneste, og alle kurserne i huset kan findes på skoletjenesten.dk.

Når undervisningen bliver for digital, kan man ty til klodser