Anmeldelse
Dansk sprog
Skrift, stavning og retstavning
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
- 3. udgave
Af Erik Hansen
128 sider, 178 kroner
Hans Reitzels Forlag
Sprogprofessor og Sprognævnsformand Erik Hansens lille bog fra 1981 lever og har det godt. Det er glædeligt. Jeg kender ingen anden fremstilling, der så klart og læservenligt fortæller, hvad retskrivning er, og hvorfor vi ikke bare kan skrive, som vi taler - eller tror at tale.
Til den ende får læseren først en kort indføring i grundlaget for skriften og dens udvikling fra ideogrammer over syllabisk skrift til bogstaver. Skulle man mangle argumenter for, at læseindlæring hverken bør ske ved den rene lyd-, stave- eller ordbilledmetode, men omfatte alle tre, findes de her.
De følgende kapitler behandler de forhold, som påvirker ortografien, dansk ortografis særlige problemer og Retskrivningsordbogens opbygning og principper. I det afsluttende kapitel diskuterer forfatteren behovet for og arten af fremtidige reformer af vores retskrivning.
Det, som gør bogen så velegnet til brug i lærernes uddannelse og videreuddannelse, er, at den ikke promoverer Erik Hansens personlige syn på ortografi og kommatering, men søger at belyse sine emner alsidigt og afbalanceret.
I forhold til den foregående udgave er kapitlet om Retskrivningsordbogen ajourført og udvidet med et afsnit om de omdiskuterede dobbeltformer. Desværre kom de lige så problematiske pendulord ikke med - men det gør de forhåbentlig i fjerde udgave.
Niels Holst