Anmeldelse

En farbar vej

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er der et nyt dansksystem på gaden igen, 'Nisserne i Ådal', som primært er forfattet af Lene Møller. Systemet skal ifølge lærervejledningen bane en 'tredje vej' gennem den før så skyttegravsopdelte læse-/danskpædagogiske debat. Det skulle kunne lade sig gøre, ved at eleverne lærer ét bogstav ad gangen, de får med det samme en fantasifuld læsebog, og de skal ikke lære ordbilleder som læsestrategi, fordi læsebogens ordstof udvikler sig i takt med bogstavgennemgangen.

Lærervejledningen til 'Nisserne i Ådal' er et grundigt foretagende. Før den egentlige side for side-vejledning er der en (for) lang indledning med saglige og meget rigtige formuleringer om både begynderlæsning og begynderlitteratur. Denne del er ikke bange for at illustrere med et godt udtømmende skema og prioritere faglige mål. Blandt andet opfordres til, at man udsætter temauger og andet til sidst på skoleåret, således at eleverne (og læreren) kan få fred til den vigtige første læseindlæring.

Man kan tydeligt mærke forfatterens engagement i læsning og håndskrivning og hendes fascination af den store (børne)litteratur. Men hvor det er skolefrøkenstilen, der toner læseafdelingen, er det en mere romantisk nuance, der farver litteraturdelen. Jeg føler mig ikke helt overbevist om, at der virkelig foreligger en tredje vej som noget fundamentalt nyt. Jeg aner mere en meget grundig gennemgang af to hovedområder i danskfaget, der, som sædvanligt, kræver sin lærer at vægte i et fornuftigt forhold.

Det kommer også frem i ABC-arbejdsbogen, hvor der bruges meget plads på originalillustrationer som udgangspunkt for billedsamtaler. Ud over disse er der en side med mere formelle opgaver blandt andet i lydsyntese og -analyse. Eleverne vil hurtigt kunne arbejde selvstændigt med disse, men der er også opgaver, som er svære at gennemskue, og enkelte steder er illustrationerne så realistisk tegnet, at det kan være svært at se, hvad de forestiller! Omvendt vil læsebogen hurtigt kunne læses af de fleste elever, og illustrationerne er superbe. Nu har fantasygenren fundet vej ind i læsebogen, og det er især illustrator Per Jørgensens fortjeneste. Teksten er i overensstemmelse med det lydlige princip en smule konstrueret, til bogstavet 's' lyder den fulde tekst såmænd: 'Ssss!', og den kunne nok være lidt mere illustrativ i forhold til det lydlige redskab, for eksempel præsenteres 'r' kun i ordet 'ser'.

'Nisserne i Ådal' er også en grundig ABC-skrivebog, som foreslår, at eleverne skriver de nye ord fra læsebogen. Der er sågar informative flapper på omslaget, der blandt andet giver eleverne illustrerede forslag til afspændingsøvelser i det hårde skrivearbejde. Her er også en hurtig lille opskrift på, hvordan man læser et nyt ord. Det bliver spændende at høre, om eleverne bliver sikrere læsere og stavere af at arbejde så intensivt med de formelle skriveopgaver.

'Nisserne i Ådal' har klart sin force i at være et grundigt, seriøst og appetitligt materiale. Men om der er tale om en tredje vej, er vist lige så meget op til den enkelte lærer, som det plejer at være.