Anmeldelse
Litteraturens tilgange
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
For 25 år siden kunne disse 12 fine fortolkninger næppe have været i bog sammen. Dengang virkede det, som om ansatte og studerende ved landets/verdens Universitetsinstitutter for Omgang med Skønlitteratur forvekslede litterær analyse med den genetiske kode for verdens frelse.
De tider er forbi, og tak for det. Nu kan vi få plads til at erkende, at alle spørgsmål ikke nødvendigvis skal besvares efter en og samme model, og at der ikke nødvendigvis er tale om lands- eller klasseforræderi, fordi nogen finder på at forstå et digt på en anden måde end den toneangivende litterære inkvisition.
En række bidragydere gennemgår her en række litterære tolkningsmodeller, der ved deres fremkomst præsenterede en metode til tekstanalyse, men som på nær de nyeste begik den fejl at hævde at være universelle. Den gik ikke, hver metode viste sig at virke bedst på ganske bestemte typer tekster. Og det demonstreres her i bogen.
Emnerne spænder fra 'Biografisk metode' til 'Fortælling og litteratur i en digital æra'. Min egen øjenåbner var Hans Hauges gennemgang af den postkolonialistiske tolkningsmodel. Så ydmygt som Hauge nu engang formår, fortolker han Grundtvigs digt 'Langt Højere Bjerge' - med alle stroferne - således at den selvhøjtidelige nationale flommesnak fordamper. Tilbage står et lejlighedsdigt, skrevet som afsked til en ven, der ved udsigten til et snarligt møde med sine kreditorer valgte at søge lykken i den danske koloni i Vestindien. Med Hauges fortolkning får vi teksten placeret som et stykke efterkrigslyrik anno 1820, og pludselig handler den ikke om nutidens nationale selvtilfredshed, men om fortællerens smerte over fædrelandets deroute med statsbankerot og tab af flåde og Norge. Og om de tropekolonier, Grundtvig aldrig selv turde besøge.
De analyserede tekster er aftrykt bag i bogen, der er udstyret med en grundig bibliografi samt register og leksikon over personer og begreber, der er centrale for arbejdet med tekstanalyse.
En rigtig god bog til læreruddannelsen og til dansklærere, der gerne vil mindes om, hvorfor deres fag er så fascinerende.